Kopytka po polsku

Kopytka po polsku w nowoczesnym wydaniu z owocami.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Trudność: Łatwe
Kategoria: Obiad
Kuchnia: Polska

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła

Przybory

  • Tłuczek do ziemniaków
  • Duża miska
  • Deska do krojenia
  • Nóż kuchenny

Krok po kroku

  1. Umyj ziemniaki, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć ziemniaki do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu do miękkości, około 20 minut.
  3. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie posiekaj cebulę na drobne kawałki.
  5. W dużej misce połącz ostudzone ziemniaki z mąką, jajkiem, solą i pieprzem.
  6. Wyrośl ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i uzyskasz jednolitą masę.
  7. Na stolnicy posypanej mąką wyłóż ciasto i podziel na mniejsze kawałki.
  8. Każdy kawałek ciasta formuj w długi wałek, a następnie pokrój na kawałki o długości około 2 centymetrów.
  9. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej przygotowane kawałki ciasta. Gotuj, aż kopytka wypłyną na powierzchnię.
  10. Wyjmij kopytka z garnka i odstaw do odsączenia.
  11. W patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę aż będzie złocista.
  12. Na koniec, dodaj ugotowane kopytka i wszystko razem wymieszaj.

Gotowe! Możesz podawać kopytka jako danie główne lub jako dodatek do mięsa, sosu grzybowego lub gulaszu.

Porady i warianty

  • Jeśli chcesz nadać kopytkom dodatkowego smaku, możesz dodać do ciasta posiekane świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy koper.
  • Kopytka świetnie komponują się z sosem pomidorowym, beszamelowym lub smażoną cebulką. Możesz eksperymentować z różnymi sosami, aby znaleźć swój ulubiony wariant.
  • Jeśli preferujesz dania bezmięsne, możesz z powodzeniem zastąpić jajko dodatkiem oleju roślinnego, a cebulę zastąpić karmelizowanymi warzywami, np. marchewką i porami.

Smacznego! Kopytka to wyjątkowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie swoim prostym, ale wyrazistym smakiem. Możesz je przygotować na różne sposoby, dopasowując do swoich preferencji kulinarne. Nie wahaj się eksperymentować i czerpać przyjemność z gotowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *