Koreański Extra Chrupiący Smażony Kurczak

Koreański Extra Chrupiący Smażony Kurczak

Składniki:

  • 24 skrzydełka z kurczaka
  • olej rzepakowy, do smażenia (olej arachidowy, jeśli jest dostępny)
  • 4 ząbki czosnku ( lub czosnek w proszku)
  • 2-calowy obrany imbir (lub imbir w proszku)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1, 2 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka czerwonego sosu chili czosnkowego (lub czerwonej papryczki chili)
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • nasiona sezamu i szalotki (ozdoba)
  • Instrukcja:

    1. Usuń czubek każdego skrzydełka kurczaka i przetnij na pół, aby utworzyć 2 kawałki. Kawałki wypłukać pod zimną wodą i pozostawić do wyschnięcia na co najmniej 10 minuty. W ciężkim garnku, takim jak holenderski piekarnik, wlej olej rzepakowy lub arachidowy na głębokość 2 cali.
    2. Podgrzewaj na średnim poziomie przez około 7,8 minut lub sprawdź, czy odczyt termometru 350F.
    3. W międzyczasie połącz składniki sosu sojowego, octu, cukru, miodu, ketchupu, oleju sezamowego, czerwonego sosu chili czosnkowego, i przyprawy w proszku (lub dodanie świeżego imbiru i czosnku) w małym rondlu. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje i ustaw na małym ogniu. Dostosuj ostrość sosu, powoli dodając czerwony sos chili czosnkowy/czerwone papryczki chili i dostosuj smak do pożądanego smaku.
    4. W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki kukurydzianej z solą i pieprzem. Posmaruj każdy kawałek skrzydełka kurczaka mąką kukurydzianą i odłóż na bok.
    5. W innej misce wymieszaj pozostałe 3/4 szklanki mąki kukurydzianej i 3/4 szklanki wody, aby uzyskać płynne ciasto.
    6. Dodaj po jednym skrzydełku kurczaka i dobrze obtocz. Strząsnąć nadmiar ciasta i smażyć kurczaka partiami przez około 10~13 minut, aż się zarumieni, a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Nie przepełniaj patelni podczas smażenia każdej partii.
    7. Smaż połowę skrzydełek kurczaka bez sosu i talerza. Aby uzyskać smakowe skrzydełka, posmaruj kawałki kurczaka szczotką lub wymieszaj razem w misce.
    8. Przełóż na talerz i udekoruj sezamem i cienkimi plasterkami zielonej cebuli. Ciesz się i jedz na gorąco!
    9. 350