Składniki:
Instrukcja:
- Usuń czubek każdego skrzydełka kurczaka i przetnij na pół, aby utworzyć 2 kawałki. Kawałki wypłukać pod zimną wodą i pozostawić do wyschnięcia na co najmniej 10 minuty. W ciężkim garnku, takim jak holenderski piekarnik, wlej olej rzepakowy lub arachidowy na głębokość 2 cali.
- Podgrzewaj na średnim poziomie przez około 7,8 minut lub sprawdź, czy odczyt termometru 350F.
- W międzyczasie połącz składniki sosu sojowego, octu, cukru, miodu, ketchupu, oleju sezamowego, czerwonego sosu chili czosnkowego, i przyprawy w proszku (lub dodanie świeżego imbiru i czosnku) w małym rondlu. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje i ustaw na małym ogniu. Dostosuj ostrość sosu, powoli dodając czerwony sos chili czosnkowy/czerwone papryczki chili i dostosuj smak do pożądanego smaku.
- W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki kukurydzianej z solą i pieprzem. Posmaruj każdy kawałek skrzydełka kurczaka mąką kukurydzianą i odłóż na bok.
- W innej misce wymieszaj pozostałe 3/4 szklanki mąki kukurydzianej i 3/4 szklanki wody, aby uzyskać płynne ciasto.
- Dodaj po jednym skrzydełku kurczaka i dobrze obtocz. Strząsnąć nadmiar ciasta i smażyć kurczaka partiami przez około 10~13 minut, aż się zarumieni, a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Nie przepełniaj patelni podczas smażenia każdej partii.
- Smaż połowę skrzydełek kurczaka bez sosu i talerza. Aby uzyskać smakowe skrzydełka, posmaruj kawałki kurczaka szczotką lub wymieszaj razem w misce.
- Przełóż na talerz i udekoruj sezamem i cienkimi plasterkami zielonej cebuli. Ciesz się i jedz na gorąco!
350