Składniki:
Instrukcje:
- Kurczaka pokroić w cienkie paski, około 2,5-centymetrowe kawałki.
- Dodać do kurczaka sos sojowy na krótką marynatę; dobrze wymieszaj i odstaw.
- Pokrój warzywa na duże kawałki wielkości kęsa. Odstawić, aż sos będzie gotowy i zgęstnieć. Zrobić ciasto mieszając mąkę, skrobię kukurydzianą, wodę i ubite jajko.
- Dodaj więcej mąki, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Zanurz marynowane paski kurczaka w cieście. Doprowadź olej roślinny do średniego ognia. Smażyć na głębokim tłuszczu każdy z pasków przez około 3, 4 minuty dla każdej partii lub aż się zrumienią i ugotują. Po zakończeniu umieść na naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Po zakończeniu pierwszej rundy smażenia podgrzej olej i ponownie podsmaż partię drugi raz, aby była naprawdę chrupiąca (opcjonalnie). Aby zrobić sos, umieść w rondlu następujące składniki: jedną szklankę wody na 3 łyżki ocet, 3 łyżki cukru i 2 łyżki sosu sojowego. Doprowadź do szybkiego wrzenia, a następnie dodaj mieszankę skrobi kukurydzianej i wody.
- Dodaj wybrane warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut lub do zgęstnienia.Na duży talerz wrzuć smażone paski kurczaka, następnie polej mieszanką sosu/warzyw i podawaj na ciepło.