Koreański Słodko-Kwaśny Kurczak

Koreański Słodko-Kwaśny Kurczak

Składniki:

  • •2 marchewki, pokrojone na cienkie kawałki
  • 2 funty piersi z kurczaka bez kości, pokrojone w paski
  • •3 łyżki octu jabłkowego
  • •2 łyżki skrobi kukurydzianej (+ 2 łyżki wody zmieszane razem)
  • •2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • •1 szklanka edamame
  • •1 ubite jajko
  • •½ szklanki mąki
  • •1 średniej wielkości cebula, pokrojona w paski
  • •1/4 szklanki sok ananasowy (opcjonalnie, jeśli jest dostępny)
  • •2 łyżki sosu sojowego
  • •3 łyżki cukru
  • Olej roślinny
  • •1 szklanka wody
  • Instrukcje:

    1. Kurczaka pokroić w cienkie paski, około 2,5-centymetrowe kawałki.
    2. Dodać do kurczaka sos sojowy na krótką marynatę; dobrze wymieszaj i odstaw.
    3. Pokrój warzywa na duże kawałki wielkości kęsa. Odstawić, aż sos będzie gotowy i zgęstnieć. Zrobić ciasto mieszając mąkę, skrobię kukurydzianą, wodę i ubite jajko.
    4. Dodaj więcej mąki, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Zanurz marynowane paski kurczaka w cieście. Doprowadź olej roślinny do średniego ognia. Smażyć na głębokim tłuszczu każdy z pasków przez około 3, 4 minuty dla każdej partii lub aż się zrumienią i ugotują. Po zakończeniu umieść na naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Po zakończeniu pierwszej rundy smażenia podgrzej olej i ponownie podsmaż partię drugi raz, aby była naprawdę chrupiąca (opcjonalnie). Aby zrobić sos, umieść w rondlu następujące składniki: jedną szklankę wody na 3 łyżki ocet, 3 łyżki cukru i 2 łyżki sosu sojowego. Doprowadź do szybkiego wrzenia, a następnie dodaj mieszankę skrobi kukurydzianej i wody.
    5. Dodaj wybrane warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut lub do zgęstnienia.Na duży talerz wrzuć smażone paski kurczaka, następnie polej mieszanką sosu/warzyw i podawaj na ciepło.