Kotlet schabowy z cydrem i szpinakiem

Kotlet schabowy z cydrem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 400 ml cydru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, grubo pokrojone
  • 4 kotlety wieprzowe
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki mieszanki przypraw wieprzowych
  • 250 ml śmietany
  • 400 g szpinaku, oczyszczonego i umytego
  • Instrukcja:

    1. Usuń cały widoczny tłuszcz z kotletów.Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony około 3 minut, aż się zrumienią.
    2. Wyjmij, odłóż na bok.
    3. Dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą miękkie i skarmelizowane.
    4. Dodaj cydr, wymieszaj, doprowadź do powstania bąbelków i trochę zredukuj.
    5. Dodaj śmietankę i musztardę, wymieszaj, zagotuj, a następnie włóż kotlety z powrotem i gotuj przez 8-10 minut lub do całkowitego ugotowania.
    6. Włóż kotlety z powrotem , dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 8-10 minut lub do całkowitego ugotowania. W międzyczasie ugotuj szpinak na dużej patelni z masłem i dopraw do zwiędnięcia.
    7. Serw e kotlety i sos ze szpinakiem.
    8. 400