Krem z czerwonej kapusty

Krem z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 kostka zupy
  • 2 cebule, drobno posiekana
  • 500 gram kapusty czerwonej, grubo pokrojonej
  • 20 mililitry czerwonego wina
  • Sól i pieprz
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 500 mililitry wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • Instrukcje:

    1. Posiekaj kapustę w mikserze (mikserze).Podsmaż cebulę i czosnek na maśle na patelni (lub garnku).
    2. Dodać kapustę, krótko dusić.
    3. Dodaj 250ml wody razem z pokruszoną kostką zupy, zagotuj.Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
    4. Dodaj resztę wody z winem, octem, cukrem i przyprawami. Mieszać.Gotować na małym ogniu, na wpół pod przykryciem, około minut. Lekko ostudzić zupę, następnie zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
    5. Ubij śmietanę tuż przed podaniem.
    6. 500