Krem z szynki i ziemniaków

Krem z szynki i ziemniaków

Składniki:

  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 szklanka selera pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 szklanki wody lub dowolnego bulionu oprócz wołowiny
  • 2 średnie ziemniaki, dobrze wyszorowane i pokrojone w kawałkach–zostaw skórę ON
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę szynki
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki, jasnej śmietany lub pół i pół śmietanki
  • sól do smaku
  • Instrukcja:

    1. W głębokim, ciężkim rondlu roztop masło na średnim ogniu i dodaj cebulę, seler i bazylię.
    2. Smażyć, aż seler i cebula zaczną zmięknąć.
    3. Dodaj wodę/wywar, ziemniaki, szynkę i paprykę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
    4. Wymieszaj skrobię kukurydzianą (ilość nie jest literówką) z 3/4 szklanki wody.
    5. Powoli dodaj wystarczającą ilość skrobi kukurydzianej/ mieszanka wody (może nie będziesz musiał dodawać wszystkiego, rób to małymi krokami), aby uzyskać BARDZO GRUBĄ mieszankę. Łyżka powinna praktycznie w tym stać. Powinien mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Cały czas mieszaj, aż mieszanina zacznie bulgotać.
    6. STOPNIOWO dodawaj śmietanę, cały czas mieszając, aby rozcieńczyć zupę do pożądanej konsystencji. Być może będziesz musiał użyć MORE kremu, w zależności od pożądanej grubości. Lubię moją gęstą, jak gulasz, więc 1 szklanka śmietany działa dobrze. Twój przebieg może się różnić.
    7. Dodaj sól, jeśli czujesz, że jej potrzebujesz.
    8. Podgrzej (nie gotuj) i podawaj z sałatką lub chrupiącą bułką.