Składniki:
Instrukcja:
- W głębokim, ciężkim rondlu roztop masło na średnim ogniu i dodaj cebulę, seler i bazylię.
- Smażyć, aż seler i cebula zaczną zmięknąć.
- Dodaj wodę/wywar, ziemniaki, szynkę i paprykę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Wymieszaj skrobię kukurydzianą (ilość nie jest literówką) z 3/4 szklanki wody.
- Powoli dodaj wystarczającą ilość skrobi kukurydzianej/ mieszanka wody (może nie będziesz musiał dodawać wszystkiego, rób to małymi krokami), aby uzyskać BARDZO GRUBĄ mieszankę. Łyżka powinna praktycznie w tym stać. Powinien mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Cały czas mieszaj, aż mieszanina zacznie bulgotać.
- STOPNIOWO dodawaj śmietanę, cały czas mieszając, aby rozcieńczyć zupę do pożądanej konsystencji. Być może będziesz musiał użyć MORE kremu, w zależności od pożądanej grubości. Lubię moją gęstą, jak gulasz, więc 1 szklanka śmietany działa dobrze. Twój przebieg może się różnić.
- Dodaj sól, jeśli czujesz, że jej potrzebujesz.
- Podgrzej (nie gotuj) i podawaj z sałatką lub chrupiącą bułką.