Kremowa Polenta z Jajkiem, Arrabiatą i Boczkiem

Kremowa Polenta z Jajkiem, Arrabiatą i Boczkiem

Składniki:

  • 8 plastrów grubo krojonego boczku
  • 2 uncje serek śmietankowy
  • 4 jajka
  • świeża natka pietruszki do dekoracji
  • 4oz. kozi ser
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka polenty
  • sól i czarny pieprz
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 425 stopnie F. Zagotuj 4 szklanki wody w średnim rondlu. Powoli ubijaj polentę, ciągle ubijając, aż nie będzie grudek i zacznie lekko gęstnieć. Zmniejsz ogień na średnio-niski i gotuj polentę przez 18 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby się nie rozgotowała. Gdy polenta zgęstnieje i stanie się miękka, dodaj kozi ser i ser topiony. Mieszaj, aż ser się rozpuści i całkowicie wtopi w polentę.
    2. Dodaj sól i pieprz do smaku.W międzyczasie połóż boczek na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do nagrzanego piekarnika na środku stojak. Piecz przez 15-18 min lub do momentu, gdy bekon będzie złocisty i chrupiący. Po zakończeniu wyjmij go z piekarnika i połóż paski boczku na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Odstawić. W małym rondlu lub w kuchence mikrofalowej podgrzać sos marinara, aż zacznie się gotować. Trzymaj w cieple, aż będziesz gotowy do złożenia misek. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Jeśli twoja patelnia jest wystarczająco duża, dodaj cztery jajka i pozwól im się gotować, aż białka będą nieprzezroczyste, ale wciąż nieco wodniste na wierzchu. Nałóż pokrywkę na patelnię i wyłącz ogień. Pozwól jajkom dalej gotować pod pokrywką, aż białka się zestalą, ale żółtko będzie nadal wodniste. Jeśli Twoja patelnia jest mała, usmaż jajka partiami. Aby złożyć miski, w każdej misce nałóż łyżką polenty równe ilości polenty. Na wierzch nałóż łyżkę arrabiaty, 1 jajko i 2 plastry bekonu.
    3. Udekoruj posiekanym liściem tymianku lub pietruszki.
    4. Podawaj od razu.