Kremowe garnki z krabami kreolskimi

Kremowe garnki z krabami kreolskimi

Składniki:

  • 1 mała biała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 duża szalotka pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki klarowane masło lub ghee
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 8 uncji serka śmietankowego
  • 3 ząbki mielonego czosnku

  • 1 funt mięsa z niebieskiego kraba Maryland
  • 1/4 szklanki śmietanki śmietankowej
  • 3 łyżki dobrej sherry (lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • 16 płatki rozmrożone gotowe ciasto filo
  • Instrukcje:

    1. Na głębokiej patelni ponad na średnim ogniu, podsmaż cebulę, szalotkę i pieczarki na klarowanym maśle, aż cebula będzie przezroczysta.
    2. Dodaj większość przypraw, zachowując szczyptę.
    3. Dodaj serek śmietankowy, krab, parmezan i czosnek, mieszając aż do połączenia.
    4. Dodaj sherry i gotuj jeszcze kilka minut, próbując, czy potrzebujesz więcej.
    5. Dodaj śmietanę i zmniejsz ogień.
    6. Dodaj pozostałe przyprawy oraz sól i pe do smaku.
    7. Gdy mieszanina ostygnie, podziel ją na cztery 8 oz. zapiekanki, wypełniając każdy z nich tuż pod wierzchem.
    8. Umieść cztery arkusze ciasta filo na wierzchu każdej zapiekanki i za pomocą nożyc kuchennych pokrój w nierówny okrąg, pozostawiając 3 cale dodatkowego ciasta wokół średnicy.
    9. Wyciśnij to dodatkowe ciasto na ciasto (jak ciasto) i posmaruj oliwą z oliwek.
    10. Piecz w

    stopni przez około 10 minut, aż filo napuszy się i zrumieni.

    350