Kremowy Sos Pomidorowy z Serem i Szynką

Kremowy Sos Pomidorowy z Serem i Szynką

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka Chardonnay
  • 2 łyżki octu sherry
  • 5 pokruszonych jagód jałowca
  • 4 gałązki rozmarynu – posiekane.
  • 1 duża lub 1 mała szalotka – pokrojona w kostkę
  • 1 puszka 8 uncji całych obranych pomidorów – zmiażdż je ręcznie
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 funt szynki gotowanej – pokroić na 4 całe plastry o grubości ¼ cala, a resztę pokroić w kostkę
  • 1 8 uncji kulki świeżej mozzarelli
  • ½ szklanki startego świeżego parmezanu
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 40
    2. Przynieś bulion, wino, ocet, jagody, rozmaryn i szalotki do wrzenia na 9-12-calowej patelni żaroodpornej na średnim ogniu. Zmniejszaj, aż na patelni zostanie tylko około filiżanki. Dodaj pomidory i gotuj przez 5 minut. Wmieszać śmietanę, sól i pieprz, gotować od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje 12-12 min. Ułóż plastry szynki na patelni, rozprowadzając je na patelni, dodaj również pokrojone kawałki szynki.
    3. Posyp najpierw parmezanem, a następnie mozzarellą.
    4. Piec w piekarniku, aż szynka się nagrzeje, a ser się rozpuści i będzie musować przez około 30 minut.
    5. Podawaj natychmiast na świeżo ugotowanym makaronie.