Krewetka Fettuccine Alfredo, Mamma Mia, to jest dobre

Krewetka Fettuccine Alfredo, Mamma Mia, to jest dobre

Jest 7 lutego, a to może oznaczać tylko jedno: Dzień Fettuccine Alfredo. Aby uczcić ten cudowny wynalazek kulinarny, podzielę się własnym daniem fettuccine alfredo, używając śmietany zamiast masła.

Dlaczego nie dodać więcej Parmigiano Reggiano (zdjęcie: Erich Boenzli)

Jest tak dobry, tak łatwy i tak tandetnie bogaty, że będziesz miał swój własny Dzień Fettuccine Alfredo przynajmniej raz w miesiącu… może piątek Fettuccine?

Skocz do:
  • 📖 Zanim zaczniemy, mała historia

    🦐 Dość historii… chodźmy gotować

  • 🥘 Teraz to się dzieje szybko
    • ⭐ Unikaj tych typowych błędów
    • 👨🏻‍🍳 Porady eksperta
    • 🧀 Fakty o Parmigiano Reggiano – „Król serów”
    • 📝 Przepis

    📖 Zanim zaczniemy, mała historia

    Prawdopodobnie zgadliście: To danie nosi imię włoskiego gościa o imieniu Alfredo, certo! Nazywał się Alfredo Di Lelio, włoski restaurator i serwował go w swojej restauracji „Alfredo na Via della Scrofa” w Rzymie w 1914.

    Ale teraz robi się ciekawie: Nazwa „sos Alfredo” jest prawie całkowicie nieobecna we Włoszech, chociaż istnieje wiele sosów do makaronów, które podobnie są oparte na połączeniu masło i Parmigiano. Danie z makaronu, które używa masła i Parmigiano, jest najprawdopodobniej nazywane „alla Romana”, zwłaszcza w Rzymie.

    Więc dlaczego nazywamy to „Alfredo” w Ameryce Północnej? Okazuje się, że restaurację Alfredo De Lelio w Rzymie odwiedzili wcześni hollywoodzcy aktorzy Mary Pickford i Douglas Fairbanks, którzy byli w Rzymie podczas miesiąca miodowego, w 1914. Tak im się to spodobało, że przedstawili go swoim znajomym w domu. I oczywiście nazwali go Fettuccine Alfredo, „makaron Alfreda”. Teraz, gdy to już załatwione, pokażę Ci, jak zrobić to danie „po mojemu”, kremowe i serowe bez masła.

    🦐 Dość historii… zacznijmy gotować

    Zacznij od krewetek (rozmrażaj, obieraj i usuwaj w zależności od potrzeb, w zależności od rodzaju krewetek, których używasz). Opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i świeżo popękanym pieprzem, wyciśnij sok z cytryny i wstaw do lodówki. Następnie ugotuj boczek w ulubiony sposób (mój jest upieczony) i posiekaj.

    Przed uruchomieniem kuchenki polecam zaopatrzyć się w wszystkie inne składniki gotowe. Czosnek rozdrobnić i posiekać, szalotkę posiekać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, pietruszkę i szałwię posiekać, sery zetrzeć na tarce. Odmierz płatki śmietanki i ostrej papryczki chili.

    Następnie ugotuj makaron w osolonej wodzie, odstaw trochę wody do makaronu, opłucz makaron pod przeziębienie woda..

    Adding shallots and tomatoes to the sauce.🥘 Teraz dzieje się to szybko

    Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i dodaj krewetki oraz czosnek. Cały czas mieszaj przez około 3 minuty, ale upewnij się, że czosnek nie zbrązowieje, nie stanie się gorzki i niejadalny. W razie potrzeby zmniejsz ogrzewanie. Gdy krewetki będą różowe i zwinięte, usuń krewetki i czosnek, ale zostaw wszystkie kawałki i soki.

    Adding shallots and tomatoes to the sauce.

    Usuń krewetki i czosnek, dodaj pomidory i szalotki (fot. Erich Boenzli)

    Dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek. Użyj drewnianej łyżki, aby zeskrobać wszystko luźne z dna patelni. Dodaj szalotki i pomidory, dopraw solą i pieprzem (tylko szczypta) i mieszaj przez dwie minuty.

    Stirring in the pasta.(Zdjęcie: Erich Boenzli)

    Następnie dodaj śmietankę śmietankową i płatki ostrej papryczki chili i mieszaj przez kolejne 3 minuty. Dostosuj ogień tak, aby śmietana bulgotała, ale nie gotowała się.

    (Zdjęcie: Erich Boenzli)

    Teraz czas na magię: Dodaj ugotowany makaron z powrotem na patelnię; pozwól mu wchłonąć krem ​​i podgrzewaj przez minutę. Wrzuć krewetki i czosnek z powrotem na patelnię i dodaj pietruszkę, szałwię i bekon.

    Następnie dodaj starte sery i leniwie mieszaj wszystkie składniki przez około 2 minuty. Gdy ser się topi, emulguje płyn, tworząc gładką i bogatą powłokę na makaronie. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, którą wcześniej odstawiłeś.

    (Zdjęcie: Erich Boenzli)

    Podawaj i udekoruj odrobiną pietruszki, a może nawet tartym Parmigiano Reggiano, czemu nie?

    Why not add some more Parmigiano Reggiano. Unikaj tych typowych błędów

    Rozgotowanie makaronu Why not add some more Parmigiano Reggiano.

    Rozgotowany makaron może zepsuć każde danie. Aby tego uniknąć, odcedź i opłucz makaron tuż przed są al dente; zdecydowanie powinien mieć „niedogotowany” kęs. Po dodaniu makaronu do śmietany trochę się ugotuje, aż stanie się idealnie al dente.

    Why not add some more Parmigiano Reggiano.Rozgotowanie krewetki Why not add some more Parmigiano Reggiano.

    Krewetki gotują się szybko. Im są mniejsze, tym szybciej się gotują… od jednej do trzech minut. Gdy tylko zmienią kolor na różowy i nieprzezroczysty (i zwiną się), są gotowe.

    Nie używam Parmigiano ReggianoWhy not add some more Parmigiano Reggiano.

    To może zabrzmieć trochę snobistycznie. Nie zawsze używam parmezanu do moich potraw, ale kiedy to robię, to musi to być Parmigiano Reggiano.

    A skoro już przy tym jesteśmy: jeśli użyjesz sera romano, zrób sobie przysługę i kup Pecorino Romano, prawdziwe rzeczy.

    Tak czy inaczej, nigdy kup tarty parmezan. Jest mieszany z konserwantami (i innymi rzeczami), aby utrzymać go w stanie suchym i zapobiec zbrylaniu. Dlatego nie topi się równomiernie i nie będziesz w stanie stworzyć gładkiego, kremowego sosu.

    Why not add some more Parmigiano Reggiano.
    Dlaczego nie dodać więcej Parmigiano Reggiano (zdjęcie: Erich Boenzli)


    👨🏻‍🍳 Porady eksperta


    Dodać trochę wody makaronowej do sosu, aby uzyskać pożądaną konsystencję

    Możesz ugotować bekon i krewetki dzień do przodu

  • Jeśli nie upieczesz bekonu, a zamiast tego ugotujesz go na patelni, zachowaj trochę bekonu, aby dodać go do sosu
  • Szalotkę można zastąpić cebulą; Osobiście wolę szalotki

    Nie lubisz krewetek? A może zamiast tego grzyby, kiełbasa lub kurczak?


    🧀 Fakty o Parmigiano Reggiano – „Król serów”

    Długa historia – Parmezan nie jest zwykłym serem. Jest on wykonywany nieprzerwanie od pokoleń przez niektóre z tych samych rodzin. Najwcześniejsze wzmianki o jego istnieniu pochodzą od mnichów benedyktynów, sięgając aż do 606 lat. Generalnie do dziś jest on wykonywany w ten sam sposób, zachowując tradycję.

    Fettuccine Alfredo - Why not add some more Parmigiano Reggiano (Photo by Erich Boenzli)
  • Kwestia starzenia – Jedno koło świeżo zrobionego parmezanu waży około 100 funtów lub 20 kilogramów. Dla porównania, po pewnym czasie starzenia, za około dwa lata, to samo koło sera skurczy się do 41 funtów , lub 33 kilogramów.
  • Ile lat? – Wiek parmezanu wpływa na jego smak: im starszy, tym mocniejszy i bardziej złożony smak. Młody parmezan nazywa się giovane; vecchio dla osób w średnim wieku; a dla najstarszych podana nazwa to straveggio.

    Mleko ma znaczenie – Jedno kółeczko parmezanu kosztowałoby Cię 110 galonów mleka, lub 600 litrów. Oznacza to, że na kilogram parmezanu 4 galony lub 14 Potrzebne będą litry mleka.

  • Skórka sera – Skórka na kole powie kilka szczegółów na temat sera: rok produkcji, miejsce, z którego został wytworzony i jego charakterystyczny region DOP, czyli Denominazione d'Origine Protetta – znany również jako Chroniona nazwa pochodzenia. Pamiętaj też, aby nie wyrzucać skórki, ponieważ możesz po prostu dodać ją do gotowania wraz z innymi składnikami, aby dodać smaku. Możesz go usunąć tuż przed podaniem.

  • Niskotłuszczowy ser dla każdego – Proces dojrzewania parmezanu sprawia, że ​​nie zawiera on laktozy, żadnych konserwantów. Produkcja sera jest również całkowicie naturalna, bez dodatkowych składników oprócz mleka krowiego, soli i podpuszczki cielęcej potrzebnych do produkcji. Jest również lekkostrawny ze względu na stosunkowo niską zawartość tłuszczu.

    Właściwe przechowywanie – Ser Parmigiano Reggiano musi być odpowiednio przechowywany, owinięty w chłodny woskowany papier. Przechowując go w ten sposób, będziesz mógł go przechowywać do czterech tygodni lub dłużej. Stosunkowo młody ser można przechowywać jeszcze dłużej, pozwalając mu dojrzewać, aż nabierze bardziej aromatycznej jakości.

  • Specjalny nóż – Ponieważ parmezan jest twardy, nie kroi się go, tylko łamie, najlepiej specjalnie zaprojektowanym nożem w kształcie migdała . W przypadku startego parmezanu zetrzyj go na świeżo, aby cieszyć się wspaniałym aromatem.

    (Źródło: https://www.whisps.com/blog/parmesan-facts-you-probably-didnt-know-about/)

    Uwielbiasz makaron? Sprawdź więcej naszego przepisu na makaron śnieg:

  • Krewetki z Czosnkiem i Cytryną

    Zagotuj krewetki z blachy

    Owoce morza Newburg

    Pikantny Makaron Czosnkowy

    4 Składnik Cacio e Pepe

  • Makaron z Serem Feta i Szparagami
      Makaron z dyni piżmowej

    Czy zrobiłeś ten przepis na fettuccine Alfredo z krewetkami? Daj nam znać w komentarzach poniżej! Stirring in the pasta.

    📝 PrzepisFettuccine Alfredo - Why not add some more Parmigiano Reggiano (Photo by Erich Boenzli)

    Fettuccine Alfredo - Why not add some more Parmigiano Reggiano (Photo by Erich Boenzli)

    Krewetka Fettuccine Alfredo

    Jest 7 lutego, a to oznacza tylko jedno: Dzień Fettuccine Alfredo. Aby uczcić ten wspaniały wynalazek kulinarny, podzielę się własnym podejściem do Fettuccine Alfredo w tej wersji, z krewetką z boczkiem (masło nie jest wymagane).

    Czas przygotowania 40 min

    Czas gotowania 33 min

    Czas całkowity 50 min

    Składniki

  • 1 funt krewetka
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 3 plasterki bekon, gotowany i siekany
  • 8 uncji makaron fettuccine
  • 1 kubek pomidory koktajlowe, połówki
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1 mały szalotka (lub cebula)
  • 1 filiżanka gęsta śmietana
  • ½ kubek skrzydło płaskie pietruszka, posiekana
  • 1 łyżka stołowa siekana szałwia
  • 1 łyżeczka płatki ostrej papryczki chili
  • ¼ kubek Parmigiano Reggiano, świeżo starte
  • ¼ kubek Pecorino Romano , świeżo starte
  • 1 łyżeczka sól i pieprz (każdy)
    • Instrukcje
  • Rozmrozić, oczyścić i opłukać krewetki i osuszyć papierowymi ręcznikami. Dopraw solą i świeżo popękanym pieprzem, wyciśnij sok z cytryny i wstaw do lodówki.

  • Ugotuj boczek w ulubiony sposób (mój jest upieczony) i posiekaj

  • Ugotuj makaron w osolona woda, odstawić trochę wody do makaronu, makaron opłukać pod przeziębienie

  • woda

  • Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i dodaj krewetki i czosnek. Mieszaj ciągle przez około 3 minuty, ale upewnij się, że czosnek nie zbrązowieje, nie stanie się gorzki i niejadalny. W razie potrzeby zmniejsz ogrzewanie. Usuń krewetki i czosnek, ale zostaw wszystkie kawałki i soki.

  • Dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek. Użyj drewnianej łyżki, aby zeskrobać wszystko luźne z dna patelni.

  • Dodaj szalotki i pomidory, dopraw solą i pieprzem (tylko po szczyptę) i mieszać przez dwie minuty.

  • Dodaj płatki śmietanki i ostrej papryczki chili i wymieszaj przez kolejne trzy minuty. Dostosuj temperaturę tak, aby śmietana bulgotała, ale nie wrzenia.

  • Dodaj ugotowany makaron z powrotem na patelnię; pozwól mu wchłonąć krem ​​i podgrzewaj przez minutę.

  • Wrzuć krewetki i czosnek z powrotem na patelnię, i dodaj pietruszkę, szałwię i boczek.

    Dodaj starte sery i leniwie wymieszaj wszystkie składniki przez około 2 minuty. Gdy ser się topi, emulguje płyn, tworząc gładką i bogatą powłokę na makaronie. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, którą wcześniej odstawiłeś.

  • Podawaj i udekoruj natką pietruszki, a może nawet tartym Parmigiano Reggiano

  • Fettuccine Alfredo - Why not add some more Parmigiano Reggiano (Photo by Erich Boenzli)

    UwagiWhy not add some more Parmigiano Reggiano.

    Wskazówki ekspertów

    • Do sosu dodaj trochę wody makaronowej, aby uzyskać pożądaną konsystencję
  • Możesz ugotować bekon i krewetki dzień wcześniej
  • Jeśli nie pieczesz boczku, a zamiast tego gotujesz na patelni, zachowaj trochę bekonu, aby dodać do sosu

    Odmiany

  • Szalotkę można zastąpić cebulą; Osobiście wolę szalotki

    Nie lubię krewetek ? A może zamiast tego grzyby, kiełbasa lub kurczak?

    • Sugestia: Jeśli Ci się spodoba, to pokochasz nasze krewetki z czosnkiem i cytryną!


  • Fettuccine Alfredo - Why not add some more Parmigiano Reggiano (Photo by Erich Boenzli)

    Kalorie: 1890kcal | Węglowodany: 88g | Białko: 74g | Tłuszcz: 73g | Sód: 1321mg | Potas: 900mg | Włókno: 6g | Cukier: 6g | Witamina A: 2020 j.m. | Witamina C: 41mg | Wapń: 600 mg

    Fettuccine Alfredo - Why not add some more Parmigiano Reggiano (Photo by Erich Boenzli)

    Treść i zdjęcia są chronione prawami autorskimi. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.Stirring in the pasta.

    16341629178381634162938921