Krewetka Fettuccine Alfredo, Mamma Mia, to jest dobre
Jest 7 lutego, a to może oznaczać tylko jedno: Dzień Fettuccine Alfredo. Aby uczcić ten cudowny wynalazek kulinarny, podzielę się własnym daniem fettuccine alfredo, używając śmietany zamiast masła.
Dlaczego nie dodać więcej Parmigiano Reggiano (zdjęcie: Erich Boenzli)
Jest tak dobry, tak łatwy i tak tandetnie bogaty, że będziesz miał swój własny Dzień Fettuccine Alfredo przynajmniej raz w miesiącu… może piątek Fettuccine?
Skocz do:
📖 Zanim zaczniemy, mała historia
🦐 Dość historii… chodźmy gotować
🥘 Teraz to się dzieje szybko
⭐ Unikaj tych typowych błędów
👨🏻🍳 Porady eksperta
🧀 Fakty o Parmigiano Reggiano – „Król serów”
📝 Przepis
📖 Zanim zaczniemy, mała historia
Prawdopodobnie zgadliście: To danie nosi imię włoskiego gościa o imieniu Alfredo, certo! Nazywał się Alfredo Di Lelio, włoski restaurator i serwował go w swojej restauracji „Alfredo na Via della Scrofa” w Rzymie w 1914.
Ale teraz robi się ciekawie: Nazwa „sos Alfredo” jest prawie całkowicie nieobecna we Włoszech, chociaż istnieje wiele sosów do makaronów, które podobnie są oparte na połączeniu masło i Parmigiano. Danie z makaronu, które używa masła i Parmigiano, jest najprawdopodobniej nazywane „alla Romana”, zwłaszcza w Rzymie.
Więc dlaczego nazywamy to „Alfredo” w Ameryce Północnej? Okazuje się, że restaurację Alfredo De Lelio w Rzymie odwiedzili wcześni hollywoodzcy aktorzy Mary Pickford i Douglas Fairbanks, którzy byli w Rzymie podczas miesiąca miodowego, w 1914. Tak im się to spodobało, że przedstawili go swoim znajomym w domu. I oczywiście nazwali go Fettuccine Alfredo, „makaron Alfreda”. Teraz, gdy to już załatwione, pokażę Ci, jak zrobić to danie „po mojemu”, kremowe i serowe bez masła.
🦐 Dość historii… zacznijmy gotować
Zacznij od krewetek (rozmrażaj, obieraj i usuwaj w zależności od potrzeb, w zależności od rodzaju krewetek, których używasz). Opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i świeżo popękanym pieprzem, wyciśnij sok z cytryny i wstaw do lodówki. Następnie ugotuj boczek w ulubiony sposób (mój jest upieczony) i posiekaj.
Przed uruchomieniem kuchenki polecam zaopatrzyć się w wszystkie inne składniki gotowe. Czosnek rozdrobnić i posiekać, szalotkę posiekać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, pietruszkę i szałwię posiekać, sery zetrzeć na tarce. Odmierz płatki śmietanki i ostrej papryczki chili.
Następnie ugotuj makaron w osolonej wodzie, odstaw trochę wody do makaronu, opłucz makaron pod przeziębienie woda..
🥘 Teraz dzieje się to szybko
Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i dodaj krewetki oraz czosnek. Cały czas mieszaj przez około 3 minuty, ale upewnij się, że czosnek nie zbrązowieje, nie stanie się gorzki i niejadalny. W razie potrzeby zmniejsz ogrzewanie. Gdy krewetki będą różowe i zwinięte, usuń krewetki i czosnek, ale zostaw wszystkie kawałki i soki.
Usuń krewetki i czosnek, dodaj pomidory i szalotki (fot. Erich Boenzli)
Dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek. Użyj drewnianej łyżki, aby zeskrobać wszystko luźne z dna patelni. Dodaj szalotki i pomidory, dopraw solą i pieprzem (tylko szczypta) i mieszaj przez dwie minuty.
(Zdjęcie: Erich Boenzli)
Następnie dodaj śmietankę śmietankową i płatki ostrej papryczki chili i mieszaj przez kolejne 3 minuty. Dostosuj ogień tak, aby śmietana bulgotała, ale nie gotowała się.
(Zdjęcie: Erich Boenzli)
Teraz czas na magię: Dodaj ugotowany makaron z powrotem na patelnię; pozwól mu wchłonąć krem i podgrzewaj przez minutę. Wrzuć krewetki i czosnek z powrotem na patelnię i dodaj pietruszkę, szałwię i bekon.
Następnie dodaj starte sery i leniwie mieszaj wszystkie składniki przez około 2 minuty. Gdy ser się topi, emulguje płyn, tworząc gładką i bogatą powłokę na makaronie. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, którą wcześniej odstawiłeś.
(Zdjęcie: Erich Boenzli)
Podawaj i udekoruj odrobiną pietruszki, a może nawet tartym Parmigiano Reggiano, czemu nie?
⭐ Unikaj tych typowych błędów
Rozgotowanie makaronu
Rozgotowany makaron może zepsuć każde danie. Aby tego uniknąć, odcedź i opłucz makaron tuż przed są al dente; zdecydowanie powinien mieć „niedogotowany” kęs. Po dodaniu makaronu do śmietany trochę się ugotuje, aż stanie się idealnie al dente.
Rozgotowanie krewetki
Krewetki gotują się szybko. Im są mniejsze, tym szybciej się gotują… od jednej do trzech minut. Gdy tylko zmienią kolor na różowy i nieprzezroczysty (i zwiną się), są gotowe.
Nie używam Parmigiano Reggiano
To może zabrzmieć trochę snobistycznie. Nie zawsze używam parmezanu do moich potraw, ale kiedy to robię, to musi to być Parmigiano Reggiano.
A skoro już przy tym jesteśmy: jeśli użyjesz sera romano, zrób sobie przysługę i kup Pecorino Romano, prawdziwe rzeczy.
Tak czy inaczej, nigdy kup tarty parmezan. Jest mieszany z konserwantami (i innymi rzeczami), aby utrzymać go w stanie suchym i zapobiec zbrylaniu. Dlatego nie topi się równomiernie i nie będziesz w stanie stworzyć gładkiego, kremowego sosu.
Dlaczego nie dodać więcej Parmigiano Reggiano (zdjęcie: Erich Boenzli)
👨🏻🍳 Porady eksperta
Dodać trochę wody makaronowej do sosu, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Możesz ugotować bekon i krewetki dzień do przodu
Jeśli nie upieczesz bekonu, a zamiast tego ugotujesz go na patelni, zachowaj trochę bekonu, aby dodać go do sosu
Szalotkę można zastąpić cebulą; Osobiście wolę szalotki
Nie lubisz krewetek? A może zamiast tego grzyby, kiełbasa lub kurczak?
🧀 Fakty o Parmigiano Reggiano – „Król serów”
Długa historia – Parmezan nie jest zwykłym serem. Jest on wykonywany nieprzerwanie od pokoleń przez niektóre z tych samych rodzin. Najwcześniejsze wzmianki o jego istnieniu pochodzą od mnichów benedyktynów, sięgając aż do 606 lat. Generalnie do dziś jest on wykonywany w ten sam sposób, zachowując tradycję.
Kwestia starzenia – Jedno koło świeżo zrobionego parmezanu waży około 100 funtów lub 20 kilogramów. Dla porównania, po pewnym czasie starzenia, za około dwa lata, to samo koło sera skurczy się do 41 funtów , lub 33 kilogramów.
Ile lat? – Wiek parmezanu wpływa na jego smak: im starszy, tym mocniejszy i bardziej złożony smak. Młody parmezan nazywa się giovane; vecchio dla osób w średnim wieku; a dla najstarszych podana nazwa to straveggio.
Mleko ma znaczenie – Jedno kółeczko parmezanu kosztowałoby Cię 110 galonów mleka, lub 600 litrów. Oznacza to, że na kilogram parmezanu 4 galony lub 14 Potrzebne będą litry mleka.
Skórka sera – Skórka na kole powie kilka szczegółów na temat sera: rok produkcji, miejsce, z którego został wytworzony i jego charakterystyczny region DOP, czyli Denominazione d'Origine Protetta – znany również jako Chroniona nazwa pochodzenia. Pamiętaj też, aby nie wyrzucać skórki, ponieważ możesz po prostu dodać ją do gotowania wraz z innymi składnikami, aby dodać smaku. Możesz go usunąć tuż przed podaniem.
Niskotłuszczowy ser dla każdego – Proces dojrzewania parmezanu sprawia, że nie zawiera on laktozy, żadnych konserwantów. Produkcja sera jest również całkowicie naturalna, bez dodatkowych składników oprócz mleka krowiego, soli i podpuszczki cielęcej potrzebnych do produkcji. Jest również lekkostrawny ze względu na stosunkowo niską zawartość tłuszczu.
Właściwe przechowywanie – Ser Parmigiano Reggiano musi być odpowiednio przechowywany, owinięty w chłodny woskowany papier. Przechowując go w ten sposób, będziesz mógł go przechowywać do czterech tygodni lub dłużej. Stosunkowo młody ser można przechowywać jeszcze dłużej, pozwalając mu dojrzewać, aż nabierze bardziej aromatycznej jakości.
Specjalny nóż – Ponieważ parmezan jest twardy, nie kroi się go, tylko łamie, najlepiej specjalnie zaprojektowanym nożem w kształcie migdała . W przypadku startego parmezanu zetrzyj go na świeżo, aby cieszyć się wspaniałym aromatem. (Źródło: https://www.whisps.com/blog/parmesan-facts-you-probably-didnt-know-about/)
Uwielbiasz makaron? Sprawdź więcej naszego przepisu na makaron śnieg:
Krewetki z Czosnkiem i Cytryną
Zagotuj krewetki z blachy
Owoce morza Newburg
Pikantny Makaron Czosnkowy
4 Składnik Cacio e Pepe
Makaron z Serem Feta i Szparagami
Makaron z dyni piżmowej
Czy zrobiłeś ten przepis na fettuccine Alfredo z krewetkami? Daj nam znać w komentarzach poniżej!