Krewetki imbirowo-pieprzowe Wymieszać Smażyć
Składniki:
Gotowany biały ryż
1/2 łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z
1 duży ząbek czosnku mielony
2 posiekane zielone cebule
1 1/2 szklanki połówek świeżych grzybów
1/4 szklanki oleju
1/2 średniego zielonego pieprzu w ¼” Julienne paski
1/2 średniej czerwonej papryki w paskach ¼” Julienne
1 1/2 łyżki sproszkowanego imbiru – (do 2 łyżek stołowych)
1 łyżeczka soli
kubek sherry
1 mała półmisek koktajlowy z krewetkami z czerwonego homara
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
Instrukcje :
- W razie potrzeby usuń ogony z krewetek.
- Posyp krewetki imbirem.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Dodaj krewetki i czosnek; smażyć 3 minuty.
- Dodaj papryki i pieczarki. Dodaj sos sojowy, cukier, sól (jeśli trzeba) i sherry. Gotuj 1 minutę.Wymieszaj z zieloną cebulką.
- Dodaj skrobię kukurydzianą z wodą; delikatnie mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje.
- Podawać z ryżem.Ten przepis daje od 4 do 6 porcji.