Krewetki imbirowo-pieprzowe Wymieszać Smażyć

Krewetki imbirowo-pieprzowe Wymieszać Smażyć

Składniki:

  • Gotowany biały ryż
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z
  • 1 duży ząbek czosnku mielony
  • 2 posiekane zielone cebule
  • 1 1/2 szklanki połówek świeżych grzybów
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 średniego zielonego pieprzu w ¼” Julienne paski
  • 1/2 średniej czerwonej papryki w paskach ¼” Julienne
  • 1 1/2 łyżki sproszkowanego imbiru – (do 2 łyżek stołowych)
  • 1 łyżeczka soli
  • kubek sherry
  • 1 mała półmisek koktajlowy z krewetkami z czerwonego homara
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • Instrukcje :

    1. W razie potrzeby usuń ogony z krewetek.
    2. Posyp krewetki imbirem.
    3. Rozgrzej olej na patelni.
    4. Dodaj krewetki i czosnek; smażyć 3 minuty.
    5. Dodaj papryki i pieczarki. Dodaj sos sojowy, cukier, sól (jeśli trzeba) i sherry. Gotuj 1 minutę.Wymieszaj z zieloną cebulką.
    6. Dodaj skrobię kukurydzianą z wodą; delikatnie mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje.
    7. Podawać z ryżem.Ten przepis daje od 4 do 6 porcji.