Krokiety Sardynkowe (Croquetas De Sardinas)

Krokiety Sardynkowe (Croquetas De Sardinas)

Składniki:

  • 1 puszka sardynek w puszkach, odsączonych i grubo posiekanych
  • 2 szklanki manioku (użyłam mrożonego)
  • 4 łyżki parmezanu, startego
  • 2 ubite żółtka
  • 2 ubite białka jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/8 szklanki zmielonej kolendry lub pietruszki
  • olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Instrukcje:

    1. Użyłem mrożonego manioku, ponieważ jest to oszczędzacz czasu! Więc bez osądzania. W garnku z osoloną wodą ugotuj maniok, znany również jako hiszpańska juka, aż będzie miękki. Następnie dodaj sardynki, ser, żółtka, proszek do pieczenia, sól, pieprz i kolendrę/pietruszkę, dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Mokrymi rękami zacznij formować kulki z ciasta z sardynek, zanurz je w białku, a następnie obtocz w bułce tartej, zużyj całe ciasto. Smaż korkiety na złoty kolor ze wszystkich stron.
    2. Odłóż na podwójnie wyściełany ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.
    3. Podawaj z ketchupem.