Krokiety Z Buraków I Orzechów Nerkowca Z Sosem Tahini

Krokiety Z Buraków I Orzechów Nerkowca Z Sosem Tahini

Składniki:

  • 4 Lg buraków (mniej więcej wielkości piłki baseballowej), obranych i pokrojonych w kostki o boku 2,5 cm
  • 3/4 szklanki (200 )gm) Surowe niesolone orzechy nerkowca
  • 2 szczypty Gruba sól morska
  • 1 łyżka stołowa (10ml ) Skrobia kukurydziana
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki (200ml) Zwykłe mleko sojowe
  • 4 łyżki stołowe (60ml) Tahini (dobrze wymieszane)
  • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375F (45C)Wrzuć buraki z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem
    2. Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 min – 1 godzinę, buraki powinny być miękkie
    3. Gdy buraki są w piekarniku, smażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru i zaczną pachnieć, około 2 minut, następnie grubo posiekamy i odstawimy.
    4. Ułóż upieczone buraki w dużej misce i rozbijaj, aż uzyskasz gruboziarnisty consis tency, nie chcesz, żeby były puree, tylko nie grube. Użyłam miksera ręcznego.
    5. Orzechy nerkowca miksuję z burakami. Mieszanka powinna być na tyle sucha, aby można było z niej łatwo uformować kulę. Jeśli buraki są zbyt wilgotne, włóż je z powrotem do piekarnika na 5 – 10 minut. Powinieneś otrzymać 4 kulki
    6. Włóż kulki z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minuty, aż się zarumienią, wyjmij z piekarnika i podawaj z Sos Tahini.
    7. W razie potrzeby udekoruj zieleniną i kiełkami! Sos Tahini: W moździerzu rozgnieć czosnek z szczyptą lub dwiema solą morską, aż utworzy pastę.
    8. Dodaj pastę do małego rondla z mlekiem sojowym, mieszaj na średnim ogniu do połączenia
    9. Ubij mąkę kukurydzianą, aż osiągniesz pożądaną konsystencję i zniknie smak surowego czosnku .Doprawić solą i pieprzem, jeśli za gęste dodać trochę mleka sojowego.