Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 375F (45C)Wrzuć buraki z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem
- Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 min – 1 godzinę, buraki powinny być miękkie
- Gdy buraki są w piekarniku, smażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru i zaczną pachnieć, około 2 minut, następnie grubo posiekamy i odstawimy.
- Ułóż upieczone buraki w dużej misce i rozbijaj, aż uzyskasz gruboziarnisty consis tency, nie chcesz, żeby były puree, tylko nie grube. Użyłam miksera ręcznego.
- Orzechy nerkowca miksuję z burakami. Mieszanka powinna być na tyle sucha, aby można było z niej łatwo uformować kulę. Jeśli buraki są zbyt wilgotne, włóż je z powrotem do piekarnika na 5 – 10 minut. Powinieneś otrzymać 4 kulki
- Włóż kulki z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minuty, aż się zarumienią, wyjmij z piekarnika i podawaj z Sos Tahini.
- W razie potrzeby udekoruj zieleniną i kiełkami! Sos Tahini: W moździerzu rozgnieć czosnek z szczyptą lub dwiema solą morską, aż utworzy pastę.
- Dodaj pastę do małego rondla z mlekiem sojowym, mieszaj na średnim ogniu do połączenia
- Ubij mąkę kukurydzianą, aż osiągniesz pożądaną konsystencję i zniknie smak surowego czosnku .Doprawić solą i pieprzem, jeśli za gęste dodać trochę mleka sojowego.