Królewskie weselne bułeczki z gruszką i kolendrą

Królewskie weselne bułeczki z gruszką i kolendrą

Składniki:

  • 1 gruszka, obrana, wydrążona i posiekana
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki sukanatu
  • 2 jajka, oddzielone
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kolendry
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej piekarnik do 40
    2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i sól.
    3. Pokrój masło z dodatkiem palcami, aż będą ziarniste, jak mąka kukurydziana.
    4. Dodaj cukier i ubij.
    5. Dodaj gruszkę i wrzuć.
    6. Zrób zagłębienie na środku i wypełnij 1 jajkiem i kwaśną śmietaną.
    7. Wymieszaj widelcem, aż ciasto się połączy.
    8. Wyłóż na posypaną mąką deskę i lekko ugniataj do uzyskania gładkości.
    9. Zwiń w kłodę i pokrój na 8 trójkątów i połóż na nienatłuszczonej blasze po ciastkach.
    10. Umieść kolendrę między dwoma kawałkami papieru woskowanego i delikatnie przełamać wałkiem do ciasta, aż się zmiażdży. Postaraj się nie zatracić we wspaniałym zapachu!
    11. Delikatnie umyj wierzch bułeczki pozostałym ubitym jajkiem i posyp kolendrą.
    12. Piecz przez 16 minut lub do zrumienienia na wierzchu.
    13. 40