Składniki:
Instrukcja:
- Podgrzej piekarnik do 40
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i sól.
- Pokrój masło z dodatkiem palcami, aż będą ziarniste, jak mąka kukurydziana.
- Dodaj cukier i ubij.
- Dodaj gruszkę i wrzuć.
- Zrób zagłębienie na środku i wypełnij 1 jajkiem i kwaśną śmietaną.
- Wymieszaj widelcem, aż ciasto się połączy.
- Wyłóż na posypaną mąką deskę i lekko ugniataj do uzyskania gładkości.
- Zwiń w kłodę i pokrój na 8 trójkątów i połóż na nienatłuszczonej blasze po ciastkach.
- Umieść kolendrę między dwoma kawałkami papieru woskowanego i delikatnie przełamać wałkiem do ciasta, aż się zmiażdży. Postaraj się nie zatracić we wspaniałym zapachu!
- Delikatnie umyj wierzch bułeczki pozostałym ubitym jajkiem i posyp kolendrą.
- Piecz przez 16 minut lub do zrumienienia na wierzchu.
40