Kruche batoniki cytrynowe

Kruche batoniki cytrynowe

Składniki:

  • ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • ¾ szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki mleka 0% tłuszczu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek niesolonego masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 35
    2. Posmaruj folią 8-calowy kwadratowy zakaz pieczenia bez użycia patyczków do gotowania lub linii.
    3. Połącz mąkę, cukier cukierniczy i sól w dużej misce.
    4. Dodaj masło i pokrój na mąkę widelcem lub rozdrobnij palcami, aż mąka będzie przypominała gruboziarnistą mąkę.
    5. Dociśnij mieszankę palcami do równej warstwy na dnie patelni.
    6. Wstaw do lodówki przez 15 minut, a następnie piecz około 15 minut lub na złoty kolor.
    7. Wymieszaj cukier i mąkę na nadzienie w średniej misce.
    8. Ubij jajka.
    9. Dodaj sok z cytryny, mleko i sól; wymieszać, aby połączyć.
    10. Zalej upieczoną skórkę.
    11. Posyp nadzienie skórką z cytryny.
    12. Wróć do piekarnika i upiecz 20 minut lub do całkowitego zastygnięcia.
    13. Ostudź na ruszcie.
    14. Zdejmij z patelni i pokrój na 9 kwadratów.
    15. Pył z cukrem pudrem.
    16. 35