Kurczak, Czerwona Papryka i Biała Fasola Chili

Kurczak, Czerwona Papryka i Biała Fasola Chili

Składniki:

  • uncji może duszone ćwiartki pomidora i sok (pomidory w kostkach też się sprawdzają)
  • 2 30 oz puszki Fasola Cannellini (zwana także białą fasolą)
  • 3 piersi z kurczaka bez kości
  • 5 filiżanek wywaru z kurczaka (lub rosołu)
  • 2 ząbki zmielonego czosnku (ok. 2 łyżeczki)
  • 1/8 łyżeczki mielonych ząbków
  • 3/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 garść świeża natka pietruszki, posiekana (zarezerwować 3 całe liście do dekoracji)
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej w kostkę
  • sól do smaku
  • 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella (do przybrania)
  • Instrukcja:

    1. W garnku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
    2. Dodaj cebulę i podsmaż aż &#30 jest miękki i półprzezroczysty, około minut. (Staraj się nie dopuścić, aby cebula się zrumieniła… zmniejsz ogień, jeśli musisz.) Wrzuć zmielony czosnek i smaż przez kolejne 4 minuty.
    3. Dodaj czerwoną paprykę i Smaż przez około 5 minut.Zredukuj ogień do niskiego poziomu i przykryj.Na dużej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek.
    4. Saute pokrojony w kostkę kurczak, aż będzie ugotowany, około 15 minut. (Sprawdź, czy kawałek jest „gotowy” – żadne różowe mięso nie powinno chować się w środku.)
    5. Dodaj pomidory i sok oraz zielone chili (jeśli używasz).Zagotuj zadziornie na wolnym ogniu .
    6. Dodaj fasolę.Wróć do gotowania na wolnym ogniu.
    7. Dodaj bulion z kurczaka do garnka.
    8. Wlej kurczaka/ mieszanka pomidorów i fasoli.
    9. Do garnka dodaj kminek, oregano, pieprz cayenne i mielone goździki.Smakuj.
    10. W razie potrzeby dodaj sól.Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut.
    11. Dodaj posiekaną pietruszkę 15 minuty przed końcem czasu gotowania.
    12. Udekoruj każdą miskę posiekanym serem i kilkoma listkami pietruszki.