kurczak po chińsku z makaronem i smażonym makaronem

kurczak po chińsku z makaronem i smażonym makaronem

Składniki:

  • 16 uncji (454 gramów) opakowanie makaronu chow mein
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 5 ud kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 2 duże marchewki, pokrojone w zapałki
  • 1 szklanka groszku cukrowego, pokrojona wzdłuż
  • Instrukcja:

    1. Namocz makaron w gorącej wodzie, aż zmięknie, około 5 minut.
    2. Odcedź i odstaw na bok.
    3. W małej misce wymieszać bulion z kurczaka, cukier, sos ostrygowy, sos sojowy i wodę. Odstaw na bok.
    4. Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu. Na gorąco dodaj czosnek i imbir. Smaż do pachnące, około 30 sekund, następnie dodaj kurczaka i gotuj aż będzie gotowe.
    5. Dodaj warzywa i smaż do miękkości, około 4 -5 minut, następnie dodaj mieszankę bulionu z kurczaka.
    6. Wymieszaj odsączony makaron i gotuj do podgrzania, około 2 minut. Cieszyć się!