Składniki:
Instrukcja:
- Podgrzej olej w woku lub dużej patelni na średnim ogniu i podsmaż cebulę i pieprz, aż lekko zmiękną.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekundy.
- Przypraw kurczaka solą i pieprzem, następnie dodaj do patelni i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i dodając trochę oleju, aż kurczak lekko się zarumieni.
- Deglazuruj podsmaż z winem, a następnie dodaj mleczko kokosowe k, sos rybny, brązowy cukier, pasta z zielonego curry, sól i pieprz do smaku.
- Gotować na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje i kurczak będzie całkowicie ugotowany, około 5 minut.
- Wymieszaj liście tajskiej bazylii, a następnie przełóż łyżką do miski.
- W razie potrzeby udekoruj czerwonym chilli i podawaj z ryżem jaśminowym.