Kurczak po tajsku bazyliowy z zielonym curry

Kurczak po tajsku bazyliowy z zielonym curry

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku , mielone
  • 1 funt piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub wywaru z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka zielonej pasty curry lub więcej do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki listków bazylii tajskiej
  • 2 ostre czerwone chilli, posiekane i pokrojone w cienkie plasterki do dekoracji
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej olej w woku lub dużej patelni na średnim ogniu i podsmaż cebulę i pieprz, aż lekko zmiękną.
    2. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekundy.
    3. Przypraw kurczaka solą i pieprzem, następnie dodaj do patelni i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i dodając trochę oleju, aż kurczak lekko się zarumieni.
    4. Deglazuruj podsmaż z winem, a następnie dodaj mleczko kokosowe k, sos rybny, brązowy cukier, pasta z zielonego curry, sól i pieprz do smaku.
    5. Gotować na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje i kurczak będzie całkowicie ugotowany, około 5 minut.
    6. Wymieszaj liście tajskiej bazylii, a następnie przełóż łyżką do miski.
    7. W razie potrzeby udekoruj czerwonym chilli i podawaj z ryżem jaśminowym.