Kurczak Słodka Kukurydza i Zielona Zupa Chilijska

Kurczak Słodka Kukurydza i Zielona Zupa Chilijska

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, częściowo zamrożone, aby ułatwić krojenie
  • 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 średniosłodka cebula, posiekana
  • 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
  • 1 duży ząbek czosnku, mielony
  • 3 duże (½ szklanki,
  • ml) świeże pieczone zielone chilli, pozbawione skórek i posiekane
  • 3 1/2 szklanki (875 ml) wody, podzielone
  • 1 łyżka rosołu z kurczaka granulki
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 2 zaokrąglone łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka (120 g) rozdrobniony ser cheddar
  • 2/3 szklanki (125 ml ) śmietana do ubijania
  • 1 łyżka stołowa lekko drobno posiekana świeża kolendra (kolendra)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Pokrój piersi kurczaka na trzecie wzdłuż. Trzymając razem plasterki piersi, pokrój bardzo cienko; odstaw na bok, aż będzie gotowy do użycia.
    2. W nieprzywierającym garnku ustawionym na średnim ogniu usmaż bekon, aż się zrumieni.
    3. Dodaj posiekaną cebulę i dusić, aż staną się przezroczyste; dodaj czosnek i zielone papryczki chilli i duś jeszcze minutę przed dodaniem kawałków kurczaka i gotuj przez około 3 5 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany.
    4. Dodaj trzy szklanki wody i doprowadź do dusić przed dodaniem bulionu z kurczaka, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez minuty.
    5. Tuż przed 15 min minęło, zrobić papkę wsypując mąkę do małej miski i ciągle mieszając dodając pozostałe 1/2 szklanki (125ml ) podlewać wolnym strumieniem.
    6. Zdjąć pokrywkę z garnka i powoli wlewać zawiesinę, mieszając zupę. Zwiększ ogień na średni i ciągle mieszając gotuj zupę przez około 2 minuty dłużej.
    7. Dodaj parmezan, ser cheddar, śmietanę do ubijania, kolendrę oraz sól i pieprz.
    8. Podgrzewaj przez chwilę dłużej, zanim zdejmiesz z ognia i podawaj na gorąco.
    9. Na 4-5