Kurczak Stir-Fry z Selerem I Marchewką

Kurczak Stir-Fry z Selerem I Marchewką

Składniki:

  • Marchew, 1,5
  • 4 łodyżki posiekane seler
  • Uda kurczaka/pierś, g-300g
  • łyżka mąki kukurydzianej, 1
  • 2 ząbki czosnku, posiekany
  • 1-2 łyżka oleju
  • łyżka sosu ostrygowego, 1
  • łyżka chińskiego wina ryżowego, 1
  • 3/4 szklanki wody
  • Pieprz biały, kreska
  • Instrukcja:

    1. Kurczaka pokroić w paski i marchewki i selera pokroić w plasterki.Marynować kurczaka z chińskim winem ryżowym, sosem ostrygowym, białym pieprzem i mąką kukurydzianą.
    2. Rozgrzać patelnię/wok z odrobiną oleju, włożyć marynowanego kurczaka i smaż przez kilka minut, aż będzie w połowie ugotowany. Odłóż na bok.
    3. Rozgrzej kolejną patelnię/wok z odrobiną oleju. Wrzuć posiekany czosnek i smaż, aż pachnie i się nie zarumieni.
    4. Dodaj marchewki i smaż przez około 2-3 minuty.
    5. Dodaj seler. Gotuj, aż seler i marchewka będą prawie miękkie. Włóż kurczaka i dobrze wymieszaj. Smaż przez kolejne kilka minut, aż kurczak się ugotuje.
    6. Dodaj trochę wody, aby zrobić sos.
    7. Podawać z ryżem.
    8. 300