Składniki:
Instrukcje:
- Piersi z kurczaka pokroić na duże kawałki ok. Grubość 2,5 cm i połącz z marynatą/wstępnie nacieraną 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 soli. Jest to krok opcjonalny i wydłuża całkowity czas gotowania, ale dzięki temu sam kurczak będzie smakował lepiej. Odstawić na 20 minuty w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 1 lub 2 godziny. (Pomiary przypraw nie zostały uwzględnione powyżej, aby uniknąć nieporozumień.)
- W dużym, ciężkim garnku lub holenderskim piekarniku na średnim ogniu podsmaż cebulę i zmielony czosnek na oleju, aż dobrze się zrumienią.
- Dodaj pozostałe składniki (bez kurczaka) i mieszaj nieprzerwanie przez około 5~ minut.
- Dodaj kurczaka i smaż na średnim podgrzewać przez 25~30 minut mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie ugotowany. W ciągu ostatnich 5 minut dodaj jogurt i mieszając doprowadź do wrzenia. Jeśli curry jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej według własnych upodobań.
- Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
- Talerz z ciepłą, lepki ryż (dobrze sprawdza się też basmati i nieklejący się ryż) i posyp curry.
- Udekoruj dostępnymi liśćmi kolendry i ciesz się.
30