Kurczak Tikka Masala Indyjska

Kurczak Tikka Masala Indyjska

Składniki:

  • 2 funty piersi z kurczaka bez kości, pokrojone w duże kawałki (patrz zdjęcia)
  • 1 biała cebula, posiekana
  • 3, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 26 oz. puszka przecieru pomidorowego (również pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 2 łyżki garam masala
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżki cayenne
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 4 bochenki gotowego naan
  • świeża kolendra do dekoracji
  • Instrukcje:

    1. Piersi z kurczaka pokroić na duże kawałki ok. Grubość 2,5 cm i połącz z marynatą/wstępnie nacieraną 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 soli. Jest to krok opcjonalny i wydłuża całkowity czas gotowania, ale dzięki temu sam kurczak będzie smakował lepiej. Odstawić na 20 minuty w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 1 lub 2 godziny. (Pomiary przypraw nie zostały uwzględnione powyżej, aby uniknąć nieporozumień.)
    2. W dużym, ciężkim garnku lub holenderskim piekarniku na średnim ogniu podsmaż cebulę i zmielony czosnek na oleju, aż dobrze się zrumienią.
    3. Dodaj pozostałe składniki (bez kurczaka) i mieszaj nieprzerwanie przez około 5~ minut.
    4. Dodaj kurczaka i smaż na średnim podgrzewać przez 25~30 minut mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie ugotowany. W ciągu ostatnich 5 minut dodaj jogurt i mieszając doprowadź do wrzenia. Jeśli curry jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej według własnych upodobań.
    5. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
    6. Talerz z ciepłą, lepki ryż (dobrze sprawdza się też basmati i nieklejący się ryż) i posyp curry.
    7. Udekoruj dostępnymi liśćmi kolendry i ciesz się.
    8. 30