Kurczak Veronique W/Dijon i Grzyby

Kurczak Veronique W/Dijon i Grzyby

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 szklanka winogron pokrojonych na pół
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki mąki lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Świeża szałwia, pokrojony szyfon
  • Instrukcja:

    1. Pokrój piersi z kurczaka na kawałki wielkości 1 cal.
    2. Ułóż w małej misce i dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
    3. Posyp mąką kukurydzianą i odstaw na około 5 minut
    4. Pokrój około tuzina średniej wielkości pieczarek. Smaż grzyby i świeżą szałwię na 1 łyżce masła i oliwy z oliwek.
    5. Na dużej patelni na średnim ogniu zacznij smażyć kawałki kurczaka w odrobinie oliwy z oliwek i pozostałej części masła.
    6. Po kilku minutach dodaj białe wino i zagotuj płyn, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez około 5 minut lub do momentu, gdy płyn zmniejszy się do około połowy.
    7. Odłóż kurczaka na jedną stronę patelni. Po przeciwnej stronie wymieszać grubą musztardę Dijon i śmietanę. Po zmieszaniu tych dwóch kawałków kurczaka ponownie zamieszaj, tak aby śmietana i musztarda znalazły się na każdym kawałku.
    8. Dodaj i wymieszaj wywar z kurczaka i ponownie doprowadź do średniego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień gotować przez około 15-20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
    9. Po około 15 minutach sprawdź konsystencję sosu. Powinien być kremowy, ale nie za gęsty. Jeśli wszystko jest w porządku, dodaj smażone grzyby i winogrona i podgrzewaj przez kilka minut.
    10. Podawaj natychmiast z pilawem ryżowym, smażonymi ziemniakami lub kuskusem.