Składniki:
Instrukcja:
- Pokrój piersi z kurczaka na kawałki wielkości 1 cal.
- Ułóż w małej misce i dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Posyp mąką kukurydzianą i odstaw na około 5 minut
- Pokrój około tuzina średniej wielkości pieczarek. Smaż grzyby i świeżą szałwię na 1 łyżce masła i oliwy z oliwek.
- Na dużej patelni na średnim ogniu zacznij smażyć kawałki kurczaka w odrobinie oliwy z oliwek i pozostałej części masła.
- Po kilku minutach dodaj białe wino i zagotuj płyn, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez około 5 minut lub do momentu, gdy płyn zmniejszy się do około połowy.
- Odłóż kurczaka na jedną stronę patelni. Po przeciwnej stronie wymieszać grubą musztardę Dijon i śmietanę. Po zmieszaniu tych dwóch kawałków kurczaka ponownie zamieszaj, tak aby śmietana i musztarda znalazły się na każdym kawałku.
- Dodaj i wymieszaj wywar z kurczaka i ponownie doprowadź do średniego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień gotować przez około 15-20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Po około 15 minutach sprawdź konsystencję sosu. Powinien być kremowy, ale nie za gęsty. Jeśli wszystko jest w porządku, dodaj smażone grzyby i winogrona i podgrzewaj przez kilka minut.
- Podawaj natychmiast z pilawem ryżowym, smażonymi ziemniakami lub kuskusem.