Składniki:
Instrukcja:
- Pokrój rybę na plastry o grubości 1/2 (jeśli jeszcze tego nie zrobiono).
- Posyp rybę obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ustaw na bok.
- Rozpuść masło w holenderskim piekarniku na średnim ogniu
- Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli. Pamiętaj, aby ich w żaden sposób nie zrumienić.
- zredukuj ciepło do bardzo niskiego poziomu, szczelnie przykryj holenderski piekarnik i gotuj cebulę przez około 10 minut, mieszając raz lub dwa razy, aby zapobiec brązowieniu. Cebula powinna być w pełni aromatyzowana, lekko żółta, ale nie brązowa, a większość soków z cebuli powinna zniknąć. Jeśli ten stan nie zostanie osiągnięty w ciągu minut, przykryj i gotuj dłużej, sprawdzając co 5 minut, czy są gotowe.
- Ubij jajka ze śmietaną
- Zdjąć cebulę z ognia, dodać mieszankę jajeczno-śmietankową i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać gałkę muszkatołową.
- Na koniec dodaj ser i delikatnie wymieszaj, aby rozprowadzić.
- Dodaj paprykę, jeśli chcesz.
- Posyp lekko powierzchnię stołu mąką
- Rozwałkuj ciasto francuskie tak, aby było nieco większe niż forma do pieczenia (ja użyłam 10 tortownicy).
- Linia na blachę wyłożyć warstwę ciasta francuskiego, docisnąć do boków formy, aby powstał placek.
- Przebij skorupę widelcem
- Rozłóż połowę masy jajeczno-cebulowej na blasze do pieczenia
- Ułóż plastry ryby w jednej warstwie, pokrywając całą powierzchnię ciasta
- Rozłóż drugą połowę mieszanki jajeczno-cebulowej na warstwie ryby
- Jeśli chcesz zrobić wzory na cieście, zrób je teraz. Zaimprowizowałem i użyłem plastikowej zakrętki butelki z wodą, aby wyciąć niepełne koła w skorupce. Podczas pieczenia kółka urosły i skurczyły się, tworząc w cieście małe otwory do podglądania.
- Ostrożnie przenieś górną warstwę ciasta na wierzch ciasta. W razie potrzeby rozciągnij, aby ładnie rozprowadzić wzory.
- Za pomocą wałka do ciasta dociśnij skórki ciasta do krawędzi formy do pieczenia, odcinając w ten sposób dodatki bez rozciągania skórki.
- Piecz przez około 425 minut w temperaturze 425F lub do momentu, aż masa jajeczno-cebulowa zetnie się na środku i jest złota i łuszcząca się.
)
425