Kusząca tarta z białą cebulą i tuńczykiem

Kusząca tarta z białą cebulą i tuńczykiem

Składniki:

  • 2 arkusze gotowego mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego zgodnie z instrukcją
  • 2 duże łyżki masła
  • 3 duże białe cebule, obrane, przekrojone na pół i cienko pokrojone
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki świeżo zmielonego sera o łagodnym smaku, takiego jak gruyere, asiago lub łagodny cheddar
  • 1 funt ryby o łagodnym smaku filety, ja użyłam dzikiego tuńczyka, pokrojonego na kawałki o grubości 1/2″
  • Instrukcja:

    1. Pokrój rybę na plastry o grubości 1/2 (jeśli jeszcze tego nie zrobiono).
    2. Posyp rybę obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ustaw na bok.
    3. Rozpuść masło w holenderskim piekarniku na średnim ogniu
    4. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli. Pamiętaj, aby ich w żaden sposób nie zrumienić.
    5. zredukuj ciepło do bardzo niskiego poziomu, szczelnie przykryj holenderski piekarnik i gotuj cebulę przez około 10 minut, mieszając raz lub dwa razy, aby zapobiec brązowieniu. Cebula powinna być w pełni aromatyzowana, lekko żółta, ale nie brązowa, a większość soków z cebuli powinna zniknąć. Jeśli ten stan nie zostanie osiągnięty w ciągu minut, przykryj i gotuj dłużej, sprawdzając co 5 minut, czy są gotowe.
    6. Ubij jajka ze śmietaną
    7. Zdjąć cebulę z ognia, dodać mieszankę jajeczno-śmietankową i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.
    8. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać gałkę muszkatołową.
    9. )

    10. Na koniec dodaj ser i delikatnie wymieszaj, aby rozprowadzić.
    11. Dodaj paprykę, jeśli chcesz.
    12. Posyp lekko powierzchnię stołu mąką
    13. Rozwałkuj ciasto francuskie tak, aby było nieco większe niż forma do pieczenia (ja użyłam 10 tortownicy).
    14. Linia na blachę wyłożyć warstwę ciasta francuskiego, docisnąć do boków formy, aby powstał placek.
    15. Przebij skorupę widelcem
    16. Rozłóż połowę masy jajeczno-cebulowej na blasze do pieczenia
    17. Ułóż plastry ryby w jednej warstwie, pokrywając całą powierzchnię ciasta
    18. Rozłóż drugą połowę mieszanki jajeczno-cebulowej na warstwie ryby
    19. Jeśli chcesz zrobić wzory na cieście, zrób je teraz. Zaimprowizowałem i użyłem plastikowej zakrętki butelki z wodą, aby wyciąć niepełne koła w skorupce. Podczas pieczenia kółka urosły i skurczyły się, tworząc w cieście małe otwory do podglądania.
    20. Ostrożnie przenieś górną warstwę ciasta na wierzch ciasta. W razie potrzeby rozciągnij, aby ładnie rozprowadzić wzory.
    21. Za pomocą wałka do ciasta dociśnij skórki ciasta do krawędzi formy do pieczenia, odcinając w ten sposób dodatki bez rozciągania skórki.
    22. Piecz przez około 425 minut w temperaturze 425F lub do momentu, aż masa jajeczno-cebulowa zetnie się na środku i jest złota i łuszcząca się.
    23. 425