Składniki:
Instrukcje:
- Połóż 1 szklankę (125 g) mąkę w średniej wielkości misce z drożdżami i 1 łyżeczką cukru.
- Dodaj ciepłe mleko i krótko wymieszaj, aby zmoczyć wszystkie suche składniki.Odczekaj na 20 40 minut lub do podwojenia wielkości, puszystości i bąbelków. garowania, resztę mąki wsyp do dużej miski z dużą szczyptą soli (około łyżeczki), pozostałym cukrem, zmiękczonym masłem, szklanką rumu, fleur doranger i 4 lekko ubitymi jajkami. drewnianą łyżką, aż wszystkie suche składniki zostaną zwilżone i mieszanina zostanie dobrze wymieszana.
- Dodaj wygotowaną mieszankę drożdżową i mieszaj, aż dobrze się połączą. Będzie bardzo lepkie, zbyt lepkie, aby je obsługiwać. Zeskrob ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieść ciasto, dodając wystarczającą ilość mąki, aż ciasto przestanie się kleić i będzie miękkie, gładkie i jednorodne. Ostrożnie podziel ciasto na 5 lub 6 równych części, uformuj w kulki i umieść jedną na środku wyłożonej pergaminem blachy do pieczenia/ciastek.
- Umieść pozostałe kulki ciasta wokół zewnętrznej kuli środkowej, aby uformować kształt gwiazdy. Nie martw się, jeśli między kulkami ciasta są przerwy. Lekko przykryj kawałkiem folii, a następnie czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, aż wyrośnie. Rozgrzej piekarnik do 350F (180C).
- Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i piecz 40 minuty. Fouace podniesie się i będzie mieć głęboki złoty brąz. Gałęzie gwiazdy zaczną odrywać się od centralnej kulki brioche. Teraz zakręć korek na tej schłodzonej butelce Muscadetu i ciesz się!
500