Larang (Papuga Ryba w Tausi)

Larang (Papuga Ryba w Tausi)

Składniki:

  • 2 łyżki solonej czarnej fasoli, nieodsączonej
  • 1 łyżka mleka kokosowego (użyliśmy świeżego)
  • 2 plastry (ok. ¼ funta każdy) papuga ryb
  • 7 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 2 T oliwy z oliwek (lub dowolnego oleju spożywczego
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
  • przyprawiona sól do smaku
  • ¼ c pomidora pokrojonego w kostkę
  • Instrukcja:

    1. Dopraw obie strony ryby przyprawioną solą.
    2. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.Gdy jest gotowy (olej jest gorący, ale nie wędzenie na gorąco), usmaż rybę z obu stron lekko przyrumienioną.Odłóż na bok.Na tej samej patelni podsmaż czosnek na lekko zrumieniony na oleju użytym wcześniej do smażenia ryby.
    3. Dodaj cebulę i pomidory.
    4. Podsmażaj, aż cebula będzie przezroczysta.
    5. Dodaj rybę i mleko kokosowe.
    6. Smaż, aż mleko kokosowe się zagotuje. Dopraw przyprawami sól tylko jeśli sobie tego życzysz.
    7. Podawaj na ciepłym ryżu na parze.