Łatwa muffinka jagodowa

Łatwa muffinka jagodowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki każdego cynamonu i wanilii (lub więcej jeśli wolisz)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400F
    2. Połącz suche składniki: przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szklankę brązowego cukru razem w misce i zrób zagłębienie (resztę brązowego cukru zachowaj na polewę)Wymieszaj mokre składniki: dodaj jajka, olej, wanilię i jogurt i mieszaj trzepaczką drucianą aż do wymieszania, nie mieszaj zbyt mocno; dołożyć jagody
    3. Formę do muffinek posmarować lub użyć papierowych pojemników do pieczenia, wrzucić ciasto – do około 2/3 – w każdej skrzynce/formie do pieczenia; posyp pozostałym brązowym cukrem na wierzchu, aby uzyskać chrupiącą słodką skórkę
    4. Piec w 15F piekarniku przez około 15- 20 minut, aż wykałaczka umieszczona na środku wyjdzie czysta
    5. Chłodź na drucianej podstawce przez kilka minut i ciesz się ciepłem