Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 400F
- Połącz suche składniki: przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szklankę brązowego cukru razem w misce i zrób zagłębienie (resztę brązowego cukru zachowaj na polewę)Wymieszaj mokre składniki: dodaj jajka, olej, wanilię i jogurt i mieszaj trzepaczką drucianą aż do wymieszania, nie mieszaj zbyt mocno; dołożyć jagody
- Formę do muffinek posmarować lub użyć papierowych pojemników do pieczenia, wrzucić ciasto – do około 2/3 – w każdej skrzynce/formie do pieczenia; posyp pozostałym brązowym cukrem na wierzchu, aby uzyskać chrupiącą słodką skórkę
- Piec w 15F piekarniku przez około 15- 20 minut, aż wykałaczka umieszczona na środku wyjdzie czysta
- Chłodź na drucianej podstawce przez kilka minut i ciesz się ciepłem