Składniki:
Instrukcje:
- Wczesnym dniem (lub poprzedniej nocy) pokrój chleb na calowe kostki i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu.
- Umieść w dużej misce miksującej.
- Podgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu na patelni i podsmaż seler do prawie miękkości.
- Dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż półprzezroczysty.
- Zdjąć z ognia i dodać do masy połowę bulionu drobiowego.
- Do kostek chleba dodać posiekaną natkę pietruszki i równomiernie rozprowadzić.
- Wlej mieszankę selera/cebuli na wszystko i delikatnie wmieszaj, dodając dodatkowy bulion, aby zwilżyć chleb. Zachowaj ostrożność, aby nie rozbić kostek chleba. Kostki powinny być prawie nasączone, ale nie przemoczone. Płytkie naczynie do pieczenia posmarować połową pozostałego masła, a na środku umieścić farsz. Wierzch farszu posmarować pozostałym masłem. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minuty w nagrzanym 20 stopniu piekarnika. W międzyczasie osusz kotlety ręcznikiem papierowym i dopraw z obu stron solą i pieprzem. Ostrym nożem pokrój 2-3 plastry przez tłustą krawędź każdego kotleta, aby zapobiec zwijaniu się podczas gotowania kotletów. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię do smażenia na średnim ogniu i szybko obsmaż z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Kotlety nadal będą prawie surowe w środku.
- Usuń folię z podgotowanego farszu i umieść kotlety w jednej warstwie na farszu. Wróć do piekarnika i piecz przez około 20-20 minut bez przykrycia (w zależności od grubości kotletów). Kotlety należy gotować, aż nie będą już ciemnoróżowe w środku, ale nadal wilgotne i soczyste, ale nie rozgotowane.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj.