Święta zbliżają się z każdą minutą, więc śmiało stwierdzam, że nikt z nas nie ma czasu na harówkę w kuchni przygotowując obiady. O tej porze roku każda minuta ma kluczowe znaczenie dla planowania, zakupów, nauki, pracy, podróżowania lub po prostu zażywania 33 minut na oddychanie. Niezależnie od tego, czy jesteś studentem przygotowującym się do matury, czy mamą próbującą zorganizować wszystkie nadchodzące święta, docenisz ten super łatwy i sycący posiłek.
Ten prosty przepis na domowy ryż z fasolą świetnie nadaje się jako lekka kolacja lub dodatek do ulubione danie meksykańskie. W przeciwieństwie do pudełka lub torebki ryżu i fasoli, które kupujesz w sklepie, to danie jest pełne smaku, ale nie zawiera sodu. A ponieważ jest tak prosty, jak wersja kupiona w sklepie, ten przepis jest zdecydowanie zwycięzcą. Plus, wszystko smakuje lepiej w domu, prawda?!
Dodaj wszystkie składniki do jednego garnka, gotuj przez 20 minuty (lub jakkolwiek długo) zabiera twój ryż do gotowania) i masz pyszne danie. Trudno to pobić! I w tych 20 minutach ugotowanie ryżu i fasoli , poświęć kilka minut, aby usiąść i wstać, może nawet zrobić drinka i po prostu odpocząć. Bo wszyscy zasługujemy na kilka chwil relaksu w tej szalonej, pracowitej porze roku.
Łatwy Domowy Ryż i Fasola (2 porcje dania głównego lub 4 porcje dodatkowe)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1/2 szklanki niegotowanego ryżu 1 -uncja puszki pomidorów Rotel z pokrojonymi w kostkę zielonymi chilli, nieodsączanymi
1 15-uncja puszki czarnej fasoli, nieodsączonej 2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprz
3 łyżki wody
opcjonalnie: 4-5 kropel ostrego sosu
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż do miękkości lub przez około 5 minut. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Zwiększ ogień na średnio wysoki i zagotuj. Przykryj i zmniejsz ogień do średnio niskiego, aby mieszanina się zagotowała. Gotować dla 15-20 minut lub do momentu, gdy ryż będzie puszysty i wchłonie się.Podawać z salsą, serem i kwaśną śmietaną .
*W zależności od rodzaju użytego ryżu może być konieczne wydłużenie czasu gotowania. Dostosuj czas gotowania zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu ryżu.
Wydrukuj ten przepis!
Porcje na przepis : 4
Ilość na porcję:
Kalorie: 180.9
Tłuszcz całkowity: 1,7 g
Cholesterol: 0,0 mg
Sód: 131.5 mg Węglowodany ogółem: 20.8 g
Błonnik: 6,3 g
Cukry: 0,8 g
Białko: 7,7 g
Zalety:
-Bardzo szybkie i łatwe
-Świetne jako dodatek lub lżejszy obiad -Bardzo niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość błonnika
-Idealne resztki-podgrzej ryż i dodaj burrito lub quesadillas
-Wszechstronność-czuj się swobodnie podsmażyć paprykę, kukurydzę, czosnek lub inne warzywa z cebulą dodać więcej pi zazz do tego dania
-Nie najładniejsza prezentacja
Ocena ogólna: 4,5 na 5