Lekka grecka zupa orzo z kurczakiem i cytryną

Lekka grecka zupa orzo z kurczakiem i cytryną

Składniki:

  • 3 gotowane piersi z kurczaka
  • 2 32 oz. pudełka bulionu z kurczaka
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 3-4 gałązki świeży tymianek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra
  • 2 szklanki makaronu orzo
  • 1 łyżka mielonego tymianku
  • 1 łyżka sól
  • 1 łyżka stołowa pieprz
  • 1 duża cytryna
  • Instrukcje:

    1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim poziomie.
    2. Dodaj marchewki i seler i gotuj przez 5 minut na średnim podłożu.
    3. Dodaj bulion z kurczaka.
    4. Dodaj mielony tymianek, sól i pieprz.
    5. Dodaj ugotowane, pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i świeży tymianek.Doprowadź do wrzenia.
    6. Dodaj orzo i gotuj przez 7-10 minut, aż makaron się ugotuje.
    7. Dodaj skórkę z cytryny i sok z 1 dużej cytryny.
    8. Podawaj z plasterkiem cytryny.
    9. 32