Letni budyń jagodowy

Letni budyń jagodowy

Składniki:

  • Nieświeży biały chleb bez skórki
  • 2 koszyczki każdy maliny, jeżyny, truskawki, bluebe
  • 100 gramy wiśnie bez pestek
  • 50 gram cukru pudru
  • 125 ml wody lub granatu sok
  • Instrukcje:

    1. Zarezerwować kilka jagody do dekoracji gotowego budyniu.
    2. Truskawki obierz i pokrój w plastry.
    3. Umieść w patelni z pozostałymi jagodami i wiśniami, posyp cukrem pudrem i dodaj wodę lub sok z granatów.
    4. Gotuj przez około trzy minuty, aby uwolnić soki, delikatnie mieszając raz lub dwa razy.
    5. Przełóż sitko na miskę i wrzuć owoce. Pozostaw do odsączenia przez 10 minuty, zachowując sok.
    6. W międzyczasie wyłóż miskę o pojemności 1,5 litra plastikową folią.
    7. Wytnij z chleba okrąg, aby pasował do dna miski.
    8. Wytnij lekko zwężające się kształty, aby wyrównać miskę i trójkąty na górze.
    9. Dip jedna strona dolnego koła bre Dodaj szybko do soku i umieść sokiem do dołu do miski.
    10. Zrób to samo z chlebem po bokach, zanurzając je w soku, a następnie nakładając na siebie kilka centymetrów.
    11. Łyżka w owocach.
    12. Ułóż trójkąty chleba na wierzchu, ponownie nakładając na siebie kawałki.
    13. Delikatnie polej pozostałe soki .
    14. Przykryj górę folią, a następnie umieść miskę w płytkim naczyniu, aby zebrać soki.
    15. Wybierz płaski talerz, który pasuje do górnej części miska.
    16. Połóż ją na wierzchu i obciąż czymś ciężkim. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
    17. Do podania zbierz soki.
    18. Zdejmij folię z góry i wyłóż budyń na talerz.
    19. Zalej pozostały sok.
    20. Udekoruj zarezerwowanymi owocami i podawaj ze słodzoną bitą śmietaną.