letnia pizza warzywna

letnia pizza warzywna

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 szklanki cienko pokrojonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 szklanki cienko pokrojona czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 5 ząbków czosnku, cienko pokrojonych
  • 1 szklanka świeżych ziaren kukurydzy (około 2 kłosów)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 lodówka (42 – uncja) świeże ciasto na pizzę
  • 5 uncji cienko pokrojonego świeżego sera mozzarella
  • filiżanka (1 1/2 uncji) startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • szklanka świeżych listków bazylii
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 42
    2. Umieść ruszt piekarnika w obok najniższego ustawienia.
    3. Umieść calową patelnię do pizzy na ruszcie.
    4. Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu.
    5. Dodaj oliwę z oliwek na patelnię i zamieszaj, aby ją posmarować.
    6. Dodaj 2 szklanki cebuli i tymianku na patelnię; smaż przez 3 minuty lub do momentu, aż cebula zmięknie, od czasu do czasu mieszając.
    7. Dodaj bakłażana, paprykę i czosnek na patelnię; gotuj przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    8. Dodaj kukurydzę, sól i czarny pieprz do patelni; gotuj przez 1 minutę lub do całkowitego podgrzania.
    9. Rozwałkuj ciasto na -calowy okrąg na lekko posypanej mąką powierzchni.
    10. Wyjmij blachę z piekarnika. Posmaruj patelnię sprayem do gotowania.
    11. Umieść ciasto na patelni. Ułóż plastry mozzarelli równomiernie na cieście.
    12. Rozłóż mieszankę kukurydzianą równomiernie na serze i posyp serem Parmigiano-Reggiano.
    13. Piecz przez
        minuty. Rozłóż pomidory równomiernie na pizzy; piec dodatkowe 5 minut lub do zrumienienia skórki.
      1. Wyjąć z piekarnika; posypać bazylią.
      2. 42