Letnia Zupa Pomidorowa z Makaronem i Ciecierzycą

Letnia Zupa Pomidorowa z Makaronem i Ciecierzycą

Prosta, lekka, kolorowa i żywa letnia zupa pomidorowa ze świeżymi ziołami i warzywami, ciecierzycą i makaronemSkładniki:

  • 1/2 łyżeczki amchooru (suszonego mango) proszku (opcjonalnie)
  • 1 mała marchewka pokrojona w kostkę
  • 2/3 szklanki (1/2 14 oz puszki) ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • )

  • 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub zmielony
  • 2 zielone papryczki chili, posiekane i posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendra
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku
  • 1/ 3 szklanki makaronu fusilli lub spirali (ja użyłam quinoa fusilli)
  • 2 średnie pomidory, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • )

Instrukcje:

  1. Doprowadź średni rondel z osoloną wodą do wrzenia. Wmieszać makaron i gotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu około 10 minut w zależności od rodzaju użytego makaronu. Często mieszaj.
  2. Odcedź, zachowując płyn do gotowania i opłucz makaron w zimnej wodzie. Odstaw na bok.
  3. Rozgrzej olej na średnim ogniu w średnim lub dużym rondlu. Gdy będzie gorąca, włóż cebulę do garnka i podsmaż przez 5 minut lub aż zmięknie.
  4. Dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Teraz dodaj czosnek i chilli i smaż przez kolejną minutę.
  5. Dodaj kminek, kolendrę, kurkumę i amchoor jeśli używasz, mieszaj przez kolejną minutę, a następnie dodaj pomidora. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj zioła i 1 1/4 szklanki zarezerwowanego płynu do gotowania makaronu. Dusić jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać groszek. Dusić przez kolejne 3-4 minuty, a następnie dodać ciecierzycę i makaron. Dusić przez kolejne 5 do 7 minut, w razie potrzeby dodając więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącym chlebem lub tak jak jest. Wspaniale podawany w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzany. Posypałam miskę odżywczymi drożdżami, ale jeśli lubisz ser, możesz posypać świeżym startym parmezanem.
  6. 039