Linguine Z Ciecierzycą I Boczkiem

Linguine Z Ciecierzycą I Boczkiem

Składniki:

  • do wyboru parmezan lub ser asiago
  • 1 kromka bekonu (lubi się boczek z czarnym pieprzem)
  • 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 4 uncje linguini (suche)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • Instrukcja:

    1. Jeżeli nie zrobiono tego wcześniej, namocz i ugotuj ciecierzycę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotuj wodę do linguini i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    2. Odsącz linguini.Na małej patelni brązowy bekon.
    3. Wyjmij bekon na ręcznik papierowy, aby wysuszyć i odsącz tłuszcz bekonowy.Na patelni dodaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek .
    4. Podgrzej do rozgrzania, dodaj ciecierzycę i podgrzej do rozgrzania. Pokrusz bekon i opcjonalnie czerwoną paprykę, dodaj do oliwy z oliwek i mieszanki z ciecierzycy i wymieszaj z ugotowanym odsączonym linguini. Posyp suchym parmezanem lub serem asaigo