Linguine z Pieczonego Pomidora Wiśniowego
Składniki:
2 funty czerwonych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1/2 funta pomidorów, pokrojonych na ósemki
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
1 łyżka octu balsamicznego
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
1/4 szklanki świeżej bazylii, pokrojonej szyfonady
2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
8 uncji niskotłuszczowej ricotty
1/2 szklanki sera pecorino, drobno posiekanego
12 uncji (suchego) makaronu pełnoziarnistego
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 350 F.
- W dużym naczyniu do pieczenia, najlepiej szklanym, wymieszać pomidory, oliwę, bulion czosnkowy, ocet, sól, pieprz i płatki pieprzu.
- Ułożyć na piekarnika na środkowym ruszcie i pieczeń, regularnie mieszając, aż pomidory będą miękkie, około 039 minut.
- Usuń z podsmażyć i połączyć z bazylią, natką pietruszki i oregano.
- W międzyczasie przygotować linguine, odcedzić 2 minuty przed zaleceniem na opakowaniu.
- Linguine włożyć do garnka, dodać pomidora wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj ricottę i mieszaj, aż się rozpuści i będzie gładka.
- Podawaj posypane pecorino.