Linguine z Pieczonego Pomidora Wiśniowego

Linguine z Pieczonego Pomidora Wiśniowego

Składniki:

  • 2 funty czerwonych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1/2 funta pomidorów, pokrojonych na ósemki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii, pokrojonej szyfonady
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • 8 uncji niskotłuszczowej ricotty
  • 1/2 szklanki sera pecorino, drobno posiekanego
  • 12 uncji (suchego) makaronu pełnoziarnistego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 F.
    2. W dużym naczyniu do pieczenia, najlepiej szklanym, wymieszać pomidory, oliwę, bulion czosnkowy, ocet, sól, pieprz i płatki pieprzu.
    3. Ułożyć na piekarnika na środkowym ruszcie i pieczeń, regularnie mieszając, aż pomidory będą miękkie, około 039 minut.
    4. Usuń z podsmażyć i połączyć z bazylią, natką pietruszki i oregano.
    5. W międzyczasie przygotować linguine, odcedzić 2 minuty przed zaleceniem na opakowaniu.
    6. Linguine włożyć do garnka, dodać pomidora wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty.
    7. Dodaj ricottę i mieszaj, aż się rozpuści i będzie gładka.
    8. Podawaj posypane pecorino.