Lody cytrynowo-truskawkowe Meyera

Lody cytrynowo-truskawkowe Meyera

Składniki:

  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 szklanki połowy i połowy
  • 1/3 szklanki soku z cytryny Meyera
  • 1 litra truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki niesolonego masła (temperatura pokojowa)
  • Instrukcja:

    1. Uwaga: jeśli używasz zwykłych cytryn, dodaj dodatkowo 1/4 szklanki cukru, co w sumie daje 1 szklankę cukru na bazę.
    2. Połącz jajka, cukier, sok z cytryny i masło na górze podwójnego kotła.
    3. Umieść na gotującej się wodzie i ubijaj ręcznym mikserem (chyba, że ​​masz ochotę na ubijanie) przez około 15 minut lub do momentu, gdy masa zgęstnieje. Zasadniczo wybierasz tutaj lemon curd.
    4. Pozwól twarogowi trochę ostygnąć, a następnie dodaj swoje pół na pół. Przykryj to plastikową folią i wstaw do lodówki na noc lub do całkowitego schłodzenia. Pokrój cienko 1 pół litra truskawek (wierzchołki zdjęte) i wrzuć z 1 łyżką cukru.
    5. Odstaw truskawki na co najmniej 2 godziny. Kiedy budyń, truskawki i maszyna do lodów są gotowe, wlej truskawki i ich płyn do podstawy budyniowej i dobrze wymieszaj. Zamroź zgodnie z instrukcjami maszyny. Wyjdzie zamrożony, ale miękki. Jeśli lubisz jędrniejsze lody, włóż je na kilka godzin do zamrażarki.
    6. Podawaj bez zmian lub udekoruj plasterkiem cytryny.