Składniki:
Instrukcja:
- Uwaga: jeśli używasz zwykłych cytryn, dodaj dodatkowo 1/4 szklanki cukru, co w sumie daje 1 szklankę cukru na bazę.
- Połącz jajka, cukier, sok z cytryny i masło na górze podwójnego kotła.
- Umieść na gotującej się wodzie i ubijaj ręcznym mikserem (chyba, że masz ochotę na ubijanie) przez około 15 minut lub do momentu, gdy masa zgęstnieje. Zasadniczo wybierasz tutaj lemon curd.
- Pozwól twarogowi trochę ostygnąć, a następnie dodaj swoje pół na pół. Przykryj to plastikową folią i wstaw do lodówki na noc lub do całkowitego schłodzenia. Pokrój cienko 1 pół litra truskawek (wierzchołki zdjęte) i wrzuć z 1 łyżką cukru.
- Odstaw truskawki na co najmniej 2 godziny. Kiedy budyń, truskawki i maszyna do lodów są gotowe, wlej truskawki i ich płyn do podstawy budyniowej i dobrze wymieszaj. Zamroź zgodnie z instrukcjami maszyny. Wyjdzie zamrożony, ale miękki. Jeśli lubisz jędrniejsze lody, włóż je na kilka godzin do zamrażarki.
- Podawaj bez zmian lub udekoruj plasterkiem cytryny.