Lody z mango bez ubijania

Lody z mango bez ubijania

Składniki:

  • 500ml ciężkiej lub podwójnej śmietany (% tłuszczu)
  • 1 i 1/ 3 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki gęstego soku/nektaru z mango
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 puszka plasterków mango w syropie (410g)
  • Instrukcje:

    1. Osącz plasterki mango z puszki.
    2. Pokrój plasterki mango na małe kawałki.
    3. W dużej misce dodać 250ml 36% tłuszczu kremówki. Bardzo ważna jest zawartość tłuszczu w kremie. Jeśli śmietana będzie miała za dużo tłuszczu, zrobisz schłodzone masło. Jeśli nie ma wystarczającej ilości tłuszczu, lody będą twarde i lodowate.
    4. Podwójna śmietanka w RPA ma 60% tłuszczu. Więc użyłem 250 ml tego. A następnie dodano 250ml zwykłej śmietanki do ubijania, która miała 36% tłuszczu.
    5. Dodaj 1 i 1/3 szklanki cukru. Nie ograniczaj tego, jego zawartość cukru została już zredukowana. Jeśli mniej, będziesz mieć lody, które nie smakują jak deser.
    6. Użyj naprawdę gęstego nektaru lub soku z mango. Jeśli możesz uzyskać czysty sok z mango, jeszcze lepiej.
    7. Do śmietanki dodaj 3/4 szklanki soku z mango.
    8. Dodaj 1 łyżkę soku z limonki.
    9. Ubij miksturę, aż zgęstnieje. Chcesz ubić, aż mieszanina będzie przypominać roztopione lody. Płynny, ale gęsty. Nie przesadzaj! Inaczej zamiast lodów dostaniesz masło.
    10. Dodaj pokrojone kawałki mango. Złóż je delikatnie, dodając tyle powietrza, ile możesz.
    11. Przelej miksturę do dużego plastikowego lub szklanego pojemnika. Twórz fałdy podczas nalewania, zatrzymując w tym procesie jeszcze więcej powietrza.
    12. Przykryj szczelnie pojemnik i umieść w zamrażarce na noc.
    13. Wyjmij z zamrażarki i pozostaw odpocznij w temperaturze pokojowej przez kilka minut, zanim zbierzesz do podania.
    14. 500