Składniki:
Instrukcje:
- Osącz plasterki mango z puszki.
- Pokrój plasterki mango na małe kawałki.
- W dużej misce dodać 250ml 36% tłuszczu kremówki. Bardzo ważna jest zawartość tłuszczu w kremie. Jeśli śmietana będzie miała za dużo tłuszczu, zrobisz schłodzone masło. Jeśli nie ma wystarczającej ilości tłuszczu, lody będą twarde i lodowate.
- Podwójna śmietanka w RPA ma 60% tłuszczu. Więc użyłem 250 ml tego. A następnie dodano 250ml zwykłej śmietanki do ubijania, która miała 36% tłuszczu.
- Dodaj 1 i 1/3 szklanki cukru. Nie ograniczaj tego, jego zawartość cukru została już zredukowana. Jeśli mniej, będziesz mieć lody, które nie smakują jak deser.
- Użyj naprawdę gęstego nektaru lub soku z mango. Jeśli możesz uzyskać czysty sok z mango, jeszcze lepiej.
- Do śmietanki dodaj 3/4 szklanki soku z mango.
- Dodaj 1 łyżkę soku z limonki.
- Ubij miksturę, aż zgęstnieje. Chcesz ubić, aż mieszanina będzie przypominać roztopione lody. Płynny, ale gęsty. Nie przesadzaj! Inaczej zamiast lodów dostaniesz masło.
- Dodaj pokrojone kawałki mango. Złóż je delikatnie, dodając tyle powietrza, ile możesz.
- Przelej miksturę do dużego plastikowego lub szklanego pojemnika. Twórz fałdy podczas nalewania, zatrzymując w tym procesie jeszcze więcej powietrza.
- Przykryj szczelnie pojemnik i umieść w zamrażarce na noc.
- Wyjmij z zamrażarki i pozostaw odpocznij w temperaturze pokojowej przez kilka minut, zanim zbierzesz do podania.
500