Łosia Pizza Włoska Kiełbasa Z Serem Ricotta, Smażonymi Pieczarkami i Cebulą

Łosia Pizza Włoska Kiełbasa Z Serem Ricotta, Smażonymi Pieczarkami i Cebulą

Składniki:

  • 1 funt włoskiej kiełbasy z łosia
  • 7 1/2 uncji sera ricotta
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 duża szalotka (posiekane)
  • 4 ząbki czosnku (mielonego)
  • 1/2 białej cebuli (w plasterkach)
  • 1 szklanka brązowych lub shitake (posiekane)
  • Bazylia
  • Świeże oregano
  • Pomidor
  • Parmezan
  • 1 duże ciasto do pizzy (przykład Boboli)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej żelazną patelnię na średnim ogniu i ugotuj włoską kiełbasę z łosia aż się zarumieni.
    2. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3. Dodaj 3 łyżki oleju z pestek winogron na patelnię. Smaż posiekane ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę szalotkę na patelni, aż zaczną mięknąć i brązowieć.
    4. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i świeże liście oregano do mieszanki czosnku i szalotki. Mieszaj i smaż dalej, aż cebula stanie się przezroczysta i miękka. Ogólnie około 10-12 minut.
    5. Zdejmij z ognia, gdy będziesz gotowy.
    6. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
    7. Lubię wziąć resztki oleju z patelni i posmarować wierzch i spód mojej pizzy.
    8. Ułóż ciasto do pizzy do góry nogami na blasze i włóż do piekarnika na około 5-6 minut lub do momentu, gdy wierzch pizzy zacznie się brązowieć.
    9. Usuń z piekarnik.
    10. Odwróć ciasto do pizzy prawą stroną do góry i przykryj wierzch serem ricotta.
    11. Dodaj sos pomidorowy, na wierzch włóż włoską kiełbasę z łosia i dodaj mieszankę pieczarek i cebuli, a następnie posyp posiekaną bazylią i świeżym tartym parmezanem.
    12. Wstaw do piekarnika i upiecz około 12-14 minut lub do rozpuszczenia sera.
    13. Wyjmij z piekarnika i ciesz się.
    14. 400