Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej żelazną patelnię na średnim ogniu i ugotuj włoską kiełbasę z łosia aż się zarumieni.
- Zdjąć z ognia i odstawić.
- Dodaj 3 łyżki oleju z pestek winogron na patelnię. Smaż posiekane ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę szalotkę na patelni, aż zaczną mięknąć i brązowieć.
- Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i świeże liście oregano do mieszanki czosnku i szalotki. Mieszaj i smaż dalej, aż cebula stanie się przezroczysta i miękka. Ogólnie około 10-12 minut.
- Zdejmij z ognia, gdy będziesz gotowy.
- Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
- Lubię wziąć resztki oleju z patelni i posmarować wierzch i spód mojej pizzy.
- Ułóż ciasto do pizzy do góry nogami na blasze i włóż do piekarnika na około 5-6 minut lub do momentu, gdy wierzch pizzy zacznie się brązowieć.
- Usuń z piekarnik.
- Odwróć ciasto do pizzy prawą stroną do góry i przykryj wierzch serem ricotta.
- Dodaj sos pomidorowy, na wierzch włóż włoską kiełbasę z łosia i dodaj mieszankę pieczarek i cebuli, a następnie posyp posiekaną bazylią i świeżym tartym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika i upiecz około 12-14 minut lub do rozpuszczenia sera.
- Wyjmij z piekarnika i ciesz się.
400