Łosoś na puree z kiwi i cytryny

Łosoś na puree z kiwi i cytryny

Składniki:

  • •2 obrane kiwi
  • •1 łyżeczka przyprawy do cytryny i pieprzu (lub przyprawy do ryb)
  • •4 ćwiartki cytryny
  • •skórka z cytryny (ozdoba; opcjonalnie)
  • •1/2 szklanki lemoniady
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia szalotki
  • •4 (ok. 8 uncji każdy) filety z łososia sockeye
  • •1 szalotka, cienkie paski zwinięte (ozdoba; opcjonalnie)
  • Instrukcja:

    1. Przypraw filety z łososia z wybranymi przyprawami i odstaw w temperaturze pokojowej na 10 minut.
    2. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą do średniej mocy z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
    3. Ułóż filety z łososia (skórką do dołu) na patelni przez około 7, 8 minut. Zmniejszyć ogień do średniego i przewrócić łososia, gotować około 6, 7 minut. Gotuj, aż zniknie zrumienione lub oryginalne różowe zabarwienie. Generalnie gotujemy dłuższą skórą do dołu, aby ryba nie łuszczyła się i nie rozpadała.
    4. Tymczasem przygotuj puree z kiwi, dodając kawałki kiwi, lemoniadę i sok z limonki do robota kuchennego. Pulsuj, aż drobno zmiksuje się dokładnie do uzyskania płynnej konsystencji.
    5. Dodaj puree z kiwi do naczynia do serwowania i przykryj filetem z łososia.
    6. Udekoruj cienkimi paskami/skórką z cytryny lub zawijaną szalotką paski.