Łosoś Pieczony na Patelni

Łosoś Pieczony na Patelni

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku pokrojony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ćwiartki cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 filety z łososia (po 6 uncji)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • Instrukcja:

    1. W misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny i koperek.
    2. Dodaj filety z łososia.
    3. Marynuj 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu przez 2 minuty.
    4. Dodaj 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie dodaj łososia. Gotuj przez 5 minut z każdej strony. Łososia należy zrobić, gdy łatwo się rozkruszy widelcem.
    5. Przełożyć na talerze.
    6. Podawać z ćwiartkami cytryny.