Składniki:
- 2 łyżeczki sosu barbecue
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka sosu hoisin
- 2 łyżeczki miodu
)
- 1 cytryna
- 2 6 uncji filetów z łososia, patroszone na sucho
- Sól koszerna lub sól morska
Instrukcja:
-
- Ułóż filety z łososia na wysmarowanej tłuszczem blasze wyłożonej folią. wierzch łososia z przyprawą do grilla.
- Odstaw na 10 minuty podczas wstępnego podgrzewania brojlera.
- Umieść blachę do pieczenia 4″ – 6″ od elementu grzejnego i piecz przez 6 – 8 minut, aż się upiecze.
- Wyjmij z grilla i odstaw na 5 minut.
- Połącz składniki sosu (sos barbecue, sos hoisin, miód i skórkę z 1/2 cytryny) w małej miseczce. Przełóż sos do małej torebki strunowej i ściśnij do rogu torebki.
- Odetnij bardzo małą porcję rogu torebki i obficie wyciśnij sos na łososia.
- Podaj z ćwiartką cytryny z drugiego ha lf cytryny.