Łosoś z grilla z cytryną i przyprawami

Łosoś z grilla z cytryną i przyprawami

Składniki:

  • 2 łyżeczki sosu barbecue
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka sosu hoisin
  • 2 łyżeczki miodu

)

  • 1 cytryna
  • 2 6 uncji filetów z łososia, patroszone na sucho
  • Sól koszerna lub sól morska

Instrukcja:

    1. Ułóż filety z łososia na wysmarowanej tłuszczem blasze wyłożonej folią. wierzch łososia z przyprawą do grilla.
    2. Odstaw na 10 minuty podczas wstępnego podgrzewania brojlera.
    3. Umieść blachę do pieczenia 4″ – 6″ od elementu grzejnego i piecz przez 6 – 8 minut, aż się upiecze.
    4. Wyjmij z grilla i odstaw na 5 minut.
    5. Połącz składniki sosu (sos barbecue, sos hoisin, miód i skórkę z 1/2 cytryny) w małej miseczce. Przełóż sos do małej torebki strunowej i ściśnij do rogu torebki.
    6. Odetnij bardzo małą porcję rogu torebki i obficie wyciśnij sos na łososia.
    7. Podaj z ćwiartką cytryny z drugiego ha lf cytryny.