Luksusowa zupa szpinakowo-fasolowa mung

Luksusowa zupa szpinakowo-fasolowa mung

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki asafetydy (nieobowiązkowo)
  • 1 łyżeczka proszku z nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1/ 4 szklanki śmietanki kremówki (pomiń dla wegańskiego przepisu)
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku, pokruszony
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 zielone chili
  • Sok z 1/2 dużej cytryny (około 4 łyżek)
  • kubek mung fasola, umyta, namoczona i ugotowana ze szczyptą sody oczyszczonej do
  • 1 łyżki oleju musztardowego
  • 1 łyżeczki gorczycy
  • Sól do smaku
  • 1 szklanka szpinaku posiekanego i blanszowanego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 1/2 szklanki wody
  • Instrukcje :

    1. Rozgrzej olej słonecznikowy i musztardowy na dużej patelni i dodaj nasiona gorczycy (poczekaj, aż pękną), następnie dodaj kminek i asafetydę .
    2. Dodaj czosnek, imbir i papryczki chilli i smaż, aż będą aromatyczne.
    3. Dodaj przecier pomidorowy, kurkumę c, proszek z nasion kolendry i wodę. Doprowadź do wrzenia.
    4. Dodaj fasolkę mung, blanszowany szpinak, sól i sok z cytryny i gotuj przez cztery do pięciu minut.
    5. Dodaj posiekaną kolendrę. Miksuj, aż z grubsza się zmiksujesz (ja użyłem blendera zanurzeniowego, ale możesz użyć dowolnego blendera). Wróć na patelnię, zagotuj i dodaj śmietanę.
    6. Zdejmij z ognia i sprawdź przyprawy.
    7. Jeśli chcesz, udekoruj bardziej posiekaną kolendrą. UWAGA: Jeśli masz szybkowar, możesz po prostu szybko ugotować surową fasolę mung po kroku trzecim, a następnie zmiksować.