Makaron Lo Mein Wołowy

Makaron Lo Mein Wołowy

Składniki:

  • 8 uncji suszonego chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu soba (gryczanego)
  • 3/4 funta steku z boku, obciętego z tłuszczu i pokrojonego w cienkie paski
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 szklanki zielonego cebula posiekana
  • Instrukcje:

    1. Upuść makaron do dużej ilości wrzącej wody i gotuj przez 3-5 minut, aż zmięknie.
    2. Odcedź, spłucz zimną wodą i odstaw.
    3. Połącz sos wołowo-ostrygowy w misce; wymieszać, aby pokryć.
    4. Odstawić na 10 minuty.
    5. W innej misce wymieszać bulion z kurczaka, sos sojowy i olej sezamowy. Odłóż na bok.
    6. Podgrzej wok na dużym ogniu. Na gorąco dodaj olej roślinny, mieszając, aby obtoczyć boki.
    7. Dodaj czosnek, imbir i zieloną cebulkę i smaż mieszając aż pachnie ok. 30 sekund.
    8. Dodaj wołowinę i gotuj cały czas mieszając około 1 minuty.
    9. Dodaj sos i makaron.
    10. Delikatnie wrzuć aż podgrzeje się i sos zgęstnieje.
    11. Podawaj natychmiast.
    12. 30