Makaron Penne Z Kurczakiem I Pieczarkami

Makaron Penne Z Kurczakiem I Pieczarkami

Składniki:

  • 4 uncje penne rigate (można użyć makaronu)
  • 2 połówki piersi kurczaka bez kości bez skóry (około 1/2 funta)
  • 5-6 pokrojonych białych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sera pleśniowego (można użyć sera Gorgonzola)
  • 3 łyżki sosu pesto
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki rozdrobniony ser parmezan
  • świeże liście bazylii do przybrania
  • Instrukcja:

    1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
    3. Pokrój kurczaka na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem i smaż na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zewnętrzna strona będzie ugotowana.
    4. Dodaj grzyby i smaż jeszcze raz 4-5 minut, aby uwolniły wodę.
    5. Dodaj sos pesto i mieszaj, aż równomiernie się rozprowadzą. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty na średnim.
    6. Dodaj śmietankę, wymieszaj, a następnie dodaj ser pleśniowy. Zmniejsz ogień na średnio niski i gotuj przez kolejne 2 minuty, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć i stać się kremowy.
    7. Do sosu dodaj ugotowany i odsączony makaron i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić sos.
    8. Podawać z posiekanym parmezanem na wierzchu.