Makaron Ratatuj

Makaron Ratatuj

Składniki:

  • 1 duża żółta cebula pokrojona w kostkę
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sól morska i świeży pieprz
  • 4 ząbki Czosnek, posiekane
  • 3 szklanki obranej cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki (⅛ cala), pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
  • 3 szklanki obranego bakłażana, pokrojonego w cienkie plasterki (⅛ cala), pokroić na kawałki wielkości kęsa
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 14 uncji puszki karczochów, opłukane, posiekane wielkość kęsa
  • 14 uncji może Pomidory pokrojone w kostkę
  • 8 uncji Spaghetti (jak pełnoziarniste Barila)
  • Oliwa Extra Virgin do podania
  • Świeży tarty parmezan lub Romano do podania
  • Instrukcje:

    1. Podsmaż żółtą cebulę na dużej patelni lub podsmaż na patelni z wystarczającą ilością oliwy z oliwek, aby pokryła dno patelni, na średnio-niskim podgrzej do miękkości i półprzezroczystości. Dopraw solą i pieprzem.
    2. Dodaj czosnek, podsmaż aż pachnie.
    3. Dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek oraz cukinię, bakłażana i przyprawy włoskie. Kontynuuj smażenie, aż cukinia i bakłażan zaczną się rozpadać i stają się wiotkie i miękkie.
    4. Dodaj karczochy i pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć – piętnaście minut. W razie potrzeby spróbuj i ponownie dopraw.
    5. W międzyczasie ugotuj spaghetti do al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    6. Wymieszaj z makaronem i podawaj z sosem extra virgin Oliwa z oliwek i parmezan.
    7. 14