Makaron serowy w garnku

Makaron serowy w garnku

Składniki:

  • 2 funty chudej mielonej wołowiny lub indyka
  • 2 posiekane cebule
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 14 oz słoik sosu do spaghetti
  • 1 funt puszka duszonych pomidorów
  • 1 puszka pokrojonych pieczarek
  • 8 uncji makaronu w łupinach
  • 1/2 funta provolone w plasterkach
  • 1/2 funta mozzarelli w plasterkach
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
    2. Ugotuj mięso mielone na odrobinie oleju na dużej patelni często mieszając.
    3. Odsącz tłuszcz.
    4. Dodaj cebulę, czosnek, sos spaghetti, duszone pomidory , i nieodsączone grzyby.
    5. Dobrze wymieszaj.
    6. Gotuj 20 min lub do miękkości cebuli.
    7. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    8. Odcedź i spłucz zimną wodą.
    9. Wlej 1/2 skorupek do głębokiej zapiekanki.
    10. Przykryj 1/2 mieszanką sosu mięsnego. Posyp provolone.
    11. Powtórz i zakończ mozzarellą.
    12. Przykryj zapiekankę i piecz w 350 przez 35-40 min.
    13. Zdejmij pokrywę i kontynuuj pieczenie, aż mozzarella lekko się rozpuści i zrumieni, około 5 min.
    14. Obsługiwać.