Makaron Soba W Kombu Dashi Z Łososiem Teriyaki

Makaron Soba W Kombu Dashi Z Łososiem Teriyaki

Składniki:

  • Filet/polędwica z łososia, 250-300g
  • łyżka sake, 1
  • łyżka sosu sojowego, 4
  • łyżka Mirin, 4
  • łyżka cukru, 2
  • łyżka Olej roślinny, 1
  • Woda, 500ml
  • Suszone kombu (wodorosty morskie/wodorosty morskie), 7g
  • Soba, 2 bułki
  • Jagody Goji, trochę
  • łyżeczka Sezamu, 1-2
  • Instrukcja:

    1. Aby zrobić kombu dashi, namocz wysuszone wodorosty/wodorosty w wodzie przez 2 godziny.
    2. Włóż kombu i wodę do garnka. Umieść na średnim ogniu. Wyłącz ogrzewanie, gdy woda się zagotuje. Następnie usuń kombu za pomocą sitka. Pozostały płyn to twoje kombu dashi. Możesz zostawić trochę kombu w zupie.
    3. Ugotuj makaron soba zgodnie z opakowaniem.
    4. Odcedź i odstaw.
    5. Aby zrobić łososia teriyaki, zamarynuj filet/polędwicę z łososia z sake, sosem sojowym, mirinem i cukrem.
    6. Rozgrzej patelnię olejem.
    7. Ułóż skórkę bokiem w dół i gotuj przez 3 minuty lub do uzyskania chrupkości. Obróć i gotuj drugą stronę przez kolejne 2-3 minuty.
    8. Wlej pozostały sos.
    9. Zdejmij z ognia.
    10. Skropl pozostały sos z patelni.
    11. Aby podać soba, podgrzej bulion. W misce podawaj sporą porcję makaronu Soba. Smalec duża ilość kombu dashi na makaronie.
    12. W razie potrzeby udekoruj jagodami goji.
    13. Ułóż łososia teriyaki na wierzchu makaronu.
    14. Posyp prażonym sezamem.
    15. 500