Składniki:
Instrukcja:
- Aby zrobić kombu dashi, namocz wysuszone wodorosty/wodorosty w wodzie przez 2 godziny.
- Włóż kombu i wodę do garnka. Umieść na średnim ogniu. Wyłącz ogrzewanie, gdy woda się zagotuje. Następnie usuń kombu za pomocą sitka. Pozostały płyn to twoje kombu dashi. Możesz zostawić trochę kombu w zupie.
- Ugotuj makaron soba zgodnie z opakowaniem.
- Odcedź i odstaw.
- Aby zrobić łososia teriyaki, zamarynuj filet/polędwicę z łososia z sake, sosem sojowym, mirinem i cukrem.
- Rozgrzej patelnię olejem.
- Ułóż skórkę bokiem w dół i gotuj przez 3 minuty lub do uzyskania chrupkości. Obróć i gotuj drugą stronę przez kolejne 2-3 minuty.
- Wlej pozostały sos.
- Zdejmij z ognia.
- Skropl pozostały sos z patelni.
- Aby podać soba, podgrzej bulion. W misce podawaj sporą porcję makaronu Soba. Smalec duża ilość kombu dashi na makaronie.
- W razie potrzeby udekoruj jagodami goji.
- Ułóż łososia teriyaki na wierzchu makaronu.
- Posyp prażonym sezamem.
500