Makaron z homarem i serem

Makaron z homarem i serem

Składniki:

  • 3 szklanki niegotowanego makaronu łokciowego
  • 12 uncje kawałków ogona homara, w pełni ugotowane
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka, temperatura pokojowa
  • 4 szklanki + szklanki białego sera, startego (Do tego przepisu , lubię używać kombinacji w
  • 1/4 szklanki oliwy z białych trufli (opcjonalnie – ale dlaczego nie?)
  • 1/2 szklanki świeżego chleba bułka tarta
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • Instrukcja:

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Sos serowy rozpocząć od zasmażki: Rozpuścić masło w rondlu z grubym dnem na średnim ogniu. spienia się, dodać mąkę i wymieszać razem, aby utworzyć pastę.
    2. Dodaj 1 szklankę mleka, kontynuuj ubijanie, aż mieszanina będzie mieszana i kremowa. Zacznij dodawać ser po 1 szklance na raz, ciągle mieszając Gdy ser się roztopi, dodawaj pozostałe mleko i ser w porcjach co 1 szklankę. Jeśli sos serowy wydaje ci się zbyt gęsty, jeśli chcesz, możesz dodać więcej mleka – po prostu używaj małych porcji i mieszaj.
    3. Dodaj oliwę z białych trufli, gdy cały ser i mleko zostaną włączone. Gdy sos serowy całkowicie się rozpuści
    4. 12