Małże gotowane na parze w winie i chorizo
Składniki:
1/4 funta hiszpańskiego chorizo (pikantne peklowane kiełbaski wieprzowe) pokrojone na ¼” di
1/2 łyżeczki nasion kminku
3/4 szklanki Wytrawne białe wino (wzrosłem do 1 szklanki z odrobiną soli)
2 łyżki świeżej kolendry (kolendra)
1 ząbek czosnku, mielony
2 funty karkówki Małże (1 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula posiekana (100 g)
1/4 łyżeczki Sól
1 żółta papryka, posiekana (100 g)
Instrukcje:
- Cebula, papryka, czosnek, kminek i sól w oleju w głębokim garnku na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, 7 do 9 minut Wymieszaj wino i zagotuj.
- Dodaj małże i chorizo, następnie zagotuj, przykryte, aż małże się otworzą, 7-8 minut (wyrzuć wszystkie nieotwarte małże)Dopraw pieprzem i wymieszaj z kolendrą.
- Podawaj te małże z odrobiną chrupiącego chleba do zmoczenia sosu.
100