Małże po tajsku

Małże po tajsku

Składniki:

  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 4 Ząbki czosnku, sprasowane lub zmiażdżone
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (tylko białe części)
  • 1 kg ( – 2 1/4 lbs) małże
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżeczki posiekanych czerwonych chilli
  • Garkę liści bazylii tajskiej, grubo posiekanych
  • 3 łyżki wody
  • Instrukcje:

    1. Wyszoruj małże z zewnątrz szczotką.
    2. Zdejmij i wyrzuć brody.
    3. Rozgrzać olej na woku lub dużej patelni, dodać czosnek, trawę cytrynową i chili. Gotuj, aż lekko się zarumienią i pachną.
    4. Dodaj małże do woka i dobrze wymieszaj.
    5. Dodaj chińskie wino ryżowe, wodę i tajską bazylię po około 3 minutach .
    6. Dobrze wymieszaj.
    7. Załóż pokrywkę z powrotem na około 1 minutę, aż wszystkie małże otworzą się (wyrzuć te, które pozostały zamknięte).