Małże w Irish Ale

Małże w Irish Ale

Składniki:

  • 1 butelka Irish Ale
  • 60 gram masła
  • 4 łyżki śmietanki
  • 40 małże
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 5 sztuk pancetty, pokrojonych na kawałki
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 całe ząbki czosnku (posiekane)
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • Instrukcje:

  • Wyrzuć otwarte małże przed gotowaniem i które pozostają zamknięte po ugotowaniu.
  • Ustaw duży garnek na dużym ogniu i smaż kawałki pancetty, aż będą złociste i skwierczące.
  • Dodaj kostkę masła, pozwól mu się stopić, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Gotuj delikatnie przez trzy minuty, aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj cydr i pozwól mu odparować przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Wrzucić małże, przykryć pokrywką i gotować na parze przez około cztery minuty, aż się otworzą, pamiętając, aby raz lub dwa razy dobrze potrząsnąć garnkiem w czasie gotowania.
  • Wyjąć z podgrzać i wymieszać ze śmietaną i pietruszką oraz doprawić solą morską i mielonym czarnym pieprzem.
  • Podawać z chrupiącym chlebem, aby zetrzeć płyn!